Šivači, konobari, trgovci, kuhari, pekari, obućari, mehaničari, bravari, autolakireri, frizeri, pa i knjigovođe… zanimanja su koja će ove godine, ako se situacija ne stabilizira, najčešće predstavljati višak jednom dijelu poslodavaca, međutim, u isto vrijeme drugi dio njih iskazuje potrebu za dodatnim zapošljavanjem upravo navedenih kadrova, piše Večernji list BiH.

 Dodatni kadar

Istraživanje Federalnoga zavoda za zapošljavanje 43 posto poslodavaca, koji su sudjelovali u istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH 2020./2021. – analiza potreba i kretanja na tržištu rada, pokazalo je kako će određen broj poslodavaca u ovoj godini imati višak radnika te će biti primoran na dijeljenje otkaza. Kao razloge za višak radne snage navode smanjenje obujma poslovanja, zatvaranje tvrtki i promjenu u sustavu poslovanja, što se može pripisati utjecaju pandemije koronavirusa. Unutar spomenutog istraživanja anketirana su 1232 poslodavca koja zapošljavaju 75.100 radnika, a očekuje se da višak bude 165 radnika. Naime, dio poslodavaca će, kako bi izbjegao davanje otkaza, u ovoj neizvjesnoj i kriznoj situaciji primjenjivati metode skraćivanja radnog vremena, prekvalifikacije i dokvalifikacije te premještanja. Kada je riječ o samim županijama, “najveći” višak predstavljat će 80 šivača u Bosansko-podrinjskoj županiji. U ZHŽ-u se među viškom radne snage našlo troje kozmetičara, autolakirer, nekoliko konobara, dva bravara, po jedan administrator, kuhar, frizer…, u Srednjobosanskoj županiji bez posla bi mogla ostati četiri vozača, ali i dva krojača. U Posavini se na otkaz trebaju spremiti četiri dizajnera, ali i dva strojarska tehničara… Unatoč najavama dijeljenja otkaza, poslodavci iskazuju potrebe za zapošljavanjem dodatnog kadra. Poslodavci koji su sudjelovali u istraživanju Federalnog zavoda za zapošljavanje tako su naveli kako imaju potrebu u 2021. godini zaposliti 4560 radnika, a najviše u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji jer većina anketiranih tvrtki na tim prostorima očekuje rast obujma poslovanja. Prema podacima Federalnoga zavoda za zapošljavanje za prošlu godinu, poslodavci, koji su anketirani, zaposlili su 4076 radnika, ali je dan otkaz 6058 radnika. Od broja radnika koji su ostali bez posla, deset posto ih je otišlo izvan Bosne i Hercegovine, a deset posto kasnije je vraćeno na posao. Prema iskazanim potrebama poslodavaca u 2021. godini, trgovci će biti najtraženiji radnici. Potreba za njima bit će nešto izraženija nego godinu ranije.

 Jednostavni poslovi

– Ovo zanimanje zauzima prvo mjesto, dok su prošle godine to bili šivači koji sada zauzimaju drugu poziciju prema broju iskazanih potreba anketiranih poslodavaca – navodi se u istraživanju. Iako neki poslodavci najavljuju otkaze, kuhari i konobari još su uvijek među najtraženijim zanimanjima među poslodavcima. Također, poslodavci su iskazali veliku potrebu za vozačima, bravarima, mesarima, variocima, tesarima, zaštitarima, operaterima u call centru i slastičarima. Zanimljivo je spomenuti kako je iskazana potreba za 240 pomoćnih radnika za jednostavne poslove. Kad je riječ o kadrovima s visokom stručnom spremom, i dalje su najtraženiji radnici iz IT sektora. Zatim je iskazana potražnja za arhitektima, inženjerima elektrotehnike, ekonomistima, strojarskim i građevinskim inženjerima. – Većina poslodavaca procjenjuje da će u 2021. imati rast obujma poslovanja, što upućuje na njihov optimizam, očekivanje i nadanje da će ipak doći do poboljšanja poslovnog ambijenta – istaknula je ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar nakon dobivenih rezultata istraživanja tržišta rada u FBiH koje je provedeno u siječnju ove godine. Istraživanje, u okviru kojeg su anketirana 1232 poslodavca koja imaju pet i više zaposlenih, realizirali su Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje uz tehničku potporu projekta “Istraživanje tržišta rada” koji financira EU.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!