Podaci iz koronavirusom teško pogođenih država poput Velike Britanije, Italije i Sjedinjenih Država upućuju na to da je u sunčanijim dijelovima tih zemalja “uočeno manje smrtnih slučajeva od posljedica COVD-a”, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu.

Rezultati studije objavljeni u britanskom Glasilu dermatologa upućuju na to da se “veća izloženost ultraljubičastom zračenju” može povezati s manjom smrtnošću od posljedica bolesti COVID-19.

Tim britanskih znanstvenika usporedio je broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om u Sjedinjenim Državama u razdoblju od siječnja do travnja 2020. s razinama ultraljubičastog zračenja u gotovo 2500 američkih okruga, a potom je isti obrazac istraživanja primijenio na Britaniju i Italiju.

U nekim dijelovima spomenutih triju država evidentirano je najviše smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom COVID-a na globalnoj razini – i po broju stanovnika i u apsolutnim vrijednostima, no uočeno je i da je broj smrti znatno opao za vrijeme ljetnih mjeseci.

Za usporedbu, većina zemalja Azije i Afrike zabilježila je relativno nisku smrtnost per capita tijekom cijelog razdoblja pandemije.

Jedan od koautora istraživanja, Chris Dibben, kazao je: “Veza između smrtnosti od COVID-a, godišnjeg doba i zemljopisne širine bila je prilično očita, a u našoj smo studiji pokušali ponuditi alternativno objašnjenje ovog fenomena.”

Istraživači su rekli da su tijekom istraživanja vodili računa o potencijalnom utjecaju vitamina D na ovaj fenomen. Taj se vitamin često spominje kao inhibitor COVID-a, a naziva se i “sunčanim vitaminom” jer ga ljudski organizam proizvodi više kad je koža izložena sunčevoj svjetlosti.

– Izlaganje suncu moglo bi smanjiti broj smrtnih ishoda od COVID-a neovisno o vitaminu D”, rekli su britanski znanstvenici.

Još neka nedavna saznanja pridonose relevantnosti teorije prema kojoj vrijeme provedeno na otvorenom umanjuje vjerojatnost od zaraze koronavirusom i razvoja COVID-a.

Irski zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su objavili podatak prema kojemu bi samo 0,1 posto svih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji moglo biti povezano s aktivnostima na otvorenom, premda ih je velik broj trenutačno zabranjen zbog aktualnog trećeg zatvaranja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!