Europska komisija nije primila i ne zna ni za kakav “non-paper” koji je, po tvrdnjama nekih dužnosnika u BiH i tamošnjih medija, uputio slovenski premijer Janez Janša u kojem se navodno predlaže promjena granica na zapadnom Balkanu kako bi se jednom za svagda okončao raspad bivše Jugoslavije.

“Mi definitivno nismo primili i ne znamo ni za kakav ‘non-paper’”, izjavio je glasnogovornik za Komisije za vanjsku politiku Peter Stano.

Neki bosansko-hercegovački portali objavili su da je Janša predao predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu neslužbeni diplomatski dokument, “non-paper”, u kojem se navodno predlaže promjenu granica na zapadnom Balkanu i podjela BiH na etničkoj osnovi.

Janez Janša je demantirao tu informaciju, a iz Europskog vijeća su rekli da “ne mogu potvrditi” da su primili takav dokument. Izvori iz Europskog vijeća izazvali su u ponedjeljak pravu malu zbrku jer su najprije potvrdili da su primili non-paper, a nakon toga rekli da to ne mogu potvrditi.

“Još jednom ponavljam, u ovom trenutku nemam nikakvih informacija o tom pitanju”, objavio je u utorak glasnogovornik Europskog vijeća.

U utorak su neki mediji u Sjevernoj Makedoniji otišli još korak dalje u nagađanjima, navodeći da je Janšin dokument dostavljen tajnim kanalima i da se u njemu, među ostalim, poziva na povratak bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je pobjegao u Mađarsku kako bi izbjegao zatvor u vlastitoj zemlji.

Glasnogovornik Komisije Peter Stano kaže da je pozicija EU-a, što se granica na zapadnom Balkanu tiče, nepromijenjena.

“Tu je pozicija EU-a vrlo jasna i tu nema ništa što je potrebno mijenjati. Mi trebamo raditi na regionalnoj suradnji i pomirenju. To je ideja i logika pristupnog procesa – pokušati riješiti sva pitanja kako proces ne bi otišao u opasna područja, držeći se europskih zakona i načela”, rekao je Stano.

Navodni Janšin “non-paper” dodatno je zaoštrio odnose vladajuće koalicije i oporbe u Sloveniji.

I u Bosni i Hercegovini, odakle je priča lansirana, ima navoda da je priča iskonstruirana kako bi se skrenula pozornost s afera u koje su upletene vlasti u Sarajevu, poput slučaja nabave nefunkcionalnih respiratora i slabih rezultata u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!