Rusija je u utorak upozorila Sjedinjene Države da američki ratni brodovi izbjegavaju Krim “za vlastito dobro”, a druge zemlje upozorila je neka ne opskrbljuju oružjem Ukrajinu.

Dva američka ratna broda trebala bi stići u Crno more ovaj tjedan u kontekstu eskalacije sukoba na istoku Ukrajine gdje se vladine snage bore protiv proruskih postrojbi. U sukobu je do sada poginulo 14.000 ljudi. Moskva je anektirala Krim od Ukrajine 2014.

Zamjenik ruskog ministra vanjski poslova Sergej Rjabkov upozorio je u utorak američke ratne brodove u Crnom moru da drže distancu, napomenuvši da je rizik od incidenata jako visok, prenijele su ruske novinske agencije. 

– Američki brodovi nemaju apsolutno ništa tražiti kod naših obala, to je čista provokacija. Provokacija u izravnom smislu riječi: oni testiraju našu snagu, igraju se našim živima. Neće uspjeti, rekao je.

– Upozoravamo Sjedinjene Države da će im biti bolje da budu daleko od Krima i naše crnomorske obale. To će biti za njihovo vlastito dobro, kazao je Rjabkov. 

Pentagon nije želio komentirati slanje brodova, kazavši samo da američka vojska rutinski šalje brodove u tu regiju.

Zapad upozorava da Rusija zadnje vrijeme gomila snage kod ukrajinske istočne granice i na Krimu. Rusija odgovara da svoje snage premješta kako joj odgovara, uključujući u cilju obrane.

Ruska Crnomorska flota bazirana je na Krimu gdje ima moćne projektile i radare. Rusija je također upozorila da se ne prodaje oružje Kijevu.

– Pozivamo sve odgovorne zemlje s kojima komuniciramo – a Turska je jedna od njih – da snažno preporučamo da analiziraju situaciju i konstante ratoborne izjave Kijeva i također ih upozoravamo da ne ohrabruju te militarističke težnje, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak u Egiptu, prenio je Itar-TASS.

Turska je isporučila Kijevu vojne dronove, za što je ugovor potpisan 2019. Isporučeno ih je već šest, po medijima.

Po ukrajinskom ministarstvu obrane, novi ugovori za vojne dronove, uključujući streljivo, kao i za izgradnju patrolnih čamaca, potpisani su u prosincu.


Europska unija kazala je da s velikom zabrinutošću prati kretanje ruskih postrojbi kod ukrajinske granice i na Krimu. 

– EU je pozvao ruske vlasti da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi doveli do daljnjih napetosti, rekao je glasnogovornik šefa europske diplomacije, Josepa Borrella.

Pozvao je također Rusiju da ubrza napore u cilju provedbe mirovnog plana iz 2015. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!