Uz dionice Buna – Počitelj, dužine 7,2 kilometra, gdje su radovi u samom završetku, i Počitelj – Zvirovići, dugoj 11 kilometara, gdje se gradi punom parom, uskoro će na jugu naše zemlje, na izgradnji autoceste na Koridoru VC, biti otvoreno još jedno gradilište. Radi se o dionici Mostar jug – Buna, koja je podijeljena na dvije poddionice Mostar jug – tunel ”Kvanj” i tunel ”Kvanj” – Buna.

Tako će najprije početi izgradnja poddionice tunel ”Kvanj” – Buna, dužine 5,2 kilometra. Na toj dionici najznačajniji je objekt dvocijevni tunel ”Kvanj”, čija je desna cijev dužine 2.645, a lijeva 2.720 metara. Denis Lasić, federalni ministar prometa, kazao je za Avaz da uskoro očekuje “signal” iz JP “Autoceste FBiH” za potpisivanje ugovora za izgradnju tunela. On je, također, izrazio nadu kako će uslijediti neophodne aktivnosti i pripremne radnje za izgradnju ostalih dionica u Hercegovini.

– Završili smo financijsku konstrukciju i potpisali mandatna pisma za najveće projekte, kao što je tunel ”Prenj”, koji je izrazito zahtjevan, zapravo najzahtjevniji objekt na Koridoru Vc. Procijenjeno je već da će gradnja tog tunela, dugog 10 kilometara, trajati šest godina. Stoga, taj projekt i generalno dionice Mostar – jug – Mostar – sjever moramo što prije “napasti” – kazao je Lasić. 

Federalni ministar prometa je ustvrdio kako je, prema njegovim procjenama, koje nisu ni optimistične ni pesimistične, realno da BiH dobije završenu autocestu na Koridoru Vc u dužini od 335 kilometara, od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru, najkasnije do 2028. godine.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!