Zbog utrke s vremenom u procjepljivanju i svih problema s cjepivima, prije svega AstraZenecinim, a sada i Johnsonovim, Europska komisija želi osigurati što više cjepiva koja proizvode Pfizer i Moderna, i to što prije. Europska se unija okreće nabavi cjepiva na bazi glasničke RNK, koja proizvode Pfizer i Moderna, a uskoro se očekuje i odobrenje za njemački CureVac.

Moglo bi se reći da time EU odustaje od daljnje nabave takozvanih vektorskih cjepiva poput onih AstraZenece i Johnson&Johnsona, rekla je Jasna Paro u Dnevniku HTV-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je najavila da počinju pregovori s tvrtkom Pfizer/BioNTech za 1,8 mlrd. doza cjepiva za zemlje EU-a za sljedeće dvije godine i ta bi narudžba uključivala i potencijalno modificirano cjepivo koje bi štitilo i od novih sojeva virusa. 

Pfizer/BioNTech je potvrdio da će isporučiti dodatnih 50 mil. doza cjepiva za EU već u ovom kvartalu, što ukupno čini 250 mil. Pfizerova cjepiva za građane EU-a u sljedećih 2,5 mjeseca. 

To je dobra vijest za Europu, tim više što je Johnson & Johnson najavio da će privremeno obustaviti isporuku svog cjepiva za Europu dok se ne riješe sve nejasnoće oko pojave krvnih ugrušaka, a AstraZeneca ionako ne isporučuje ugovorene količine, zbog čega je EK već pokrenuo pravni postupak prema toj tvrtki.

Europska agencija za lijekove (EMA) najavila je da će o rezultatima svojih istraga o pojavi krvnih ugrušaka nakon cijepljenja idući tjedan obavijestiti javnost. Do tada EMA stoji pri svom stajalištu da je cjepivo J&J-a pouzdano i sigurno za sve osobe starije od 18 godina.

S današnjim danom u Europi je cijepljeno 100 mil. građana, od toga četvrtina s drugom dozom, javlja Paro.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!