Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je na svojim internetskim stranicama da je s Institutom “Torlak” pokrenuo proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik V u Srbiji.

Srbija je, navodi ruski fond, postala prva država u južnoj Europi koja proizvodi Sputnjik V. Proizvodnja Sputnjika V u Srbiji zadovoljava najbolje standarde u proizvodnji cjepiva, navodi se na stranicama RDIF.

Cjepivo bi se, dodaju, kasnije mogla izvesti u druge zemlje regije.

Cijepljenje protiv koronavirusa ruskim cjepivom započelo je u Srbiji 6. siječnja 2021. godine, podsjeća ruski fond.

Do danas je Sputnjik V registiran u 60 zemalja svijeta s ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi, navodi fond i dodaje da učinkovitost Sputnjika V iznosi 91,6%, „što potvrđuju podaci objavljeni u Lancetu, jednom od najstarijih i najcijenjenijih medicinskih časopisa na svijetu“.

Ministar zdravstva Nenad Popović je na svom Twitter profilu također objavio da je danas izvršeno prvo punjenje u Torlaku.

“U okviru sporazuma koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta „Torlak“ u Srbiji je u kratkom roku uspješno pokrenuta proizvodnja cjepiva Sputnjik V. Srbija je prva europska zemlja koja je počela proizvoditi rusko cjepivo. Od početka godine Sputnjik V se aktivno koristi u cijepljenju stanovništva, a opseg cijepljenja može biti znatno povećan zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje“, izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev, stoji na stranicama.

Izvor:N1

error: Content is protected !!