Potvrđeno je 29.426 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj u četvrtak, što je najveći dnevni porast od 8. siječnja, dok vlada želi uvesti oštrije mjere kako bi suzbila treći val epidemije.

Umrle su 293 osobe, a od početka pandemije 79.381.

Sedmodnevni prosjek broja novih infekcija na 100 tisuća stanovnika porastao je na 160,1, pokazuju podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Njemačka se bori s varijantom koronavirusa koja se brže šire, pet mjeseci prije parlamentarnih izbora na kojima se očekuje manja podrška za vladajuće konzervativce Angele Merkel nego na prošlim izborima.

Kancelarka Merkel želi da parlament privremeno odobri saveznoj vladi mogućnost nametanja lockdowna u područjima s velikim brojem zaraženih, pošto neke regije ne žele uvesti oštrije restrikcije.

Vicekancelar Olaf Scholz u četvrtak je branio promjene Zakona o zaštiti od bolesti, koje uključuju uvođenje policijskog sada kada sedmodnevna incidencija premaši broj od sto slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

“Ovo je pomoglo svugdje, to je učinjeno u mnogim zemljama svijeta – i smanjilo je stopu incidencije”, rekao je za televiziju ARD, dodajući da je trebalo nešto poduzeti kako bi se ograničilo širenje virusa.

“Želimo imati stroga pravila”, kazao je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!