Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine, JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar i Europske investicijske banke (EIB) u vezi s konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5c u BiH (poddionica Počitelj – Zvirovići) VB19-BIH-TRA-01.

Riječ je VBIF grantu (Investicijski fond za zapadni Balkan) – doprinosu Europske unije vrijednom dva milijuna eura, koji će biti implementiran putem EIB-a, a namijenjen je financiranju izvođačkog projekta za  poddionicu Počitelj – Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km na Koridoru 5c. Izvođački projekat je smjernica za novu aplikaciju za tehničku pomoć za nadzor nad radovima u iznosu od pet milijuna eura.     

Izgradnjom ove poddionice, uz podizanje sigurnosti i kapaciteta ceste, skratit će se putna udaljenost za oko pet kilometara duž Koridora sjever – jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom, pa se uz uštede vremena putovanja za oko 40 posto, između ostalog, očekuje i smanjenje prometnih nesreća i zagađenosti zraka.  

Ukupna vrijednost Projekta je 124.159.006 eura, od čega je zajam EIB-a 100 milijuna eura, grant VBIF-a pet milijuna eura, vlastiti doprinos 17,159 milijuna eura i grant  VBIF-a od dva milijuna eura – doprinos Europske unije. 

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!