Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu (CMBEBiH), na kojoj će stručnjaci i profesionalci iz oblasti biomedicinskog inženjeringa kroz više od 100 tematskih predavanja razmjenjivati ideje, iskustva, prakse i najnovija istraživanja iz navedenog područja, a s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite i života u cjelini, počela je u četvrtak u virtualnom obliku.

Predsjedatelj CMBEBiH-a Almir Badnjević istaknuo je kako su teme konferencije posvećene primjeni današnjih tehnologija i vještačke inteligencije u svim zdravstvenim aspektima koji postoje.

– Teme s kojima se mi bavimo su primjena tehnologije i medicine, odnosno tehnologije i zdravstva. Konferenciju je otvorio Ivan Đikić koji je pričao o trenutnoj covid situaciji, a među ostalima, govorit će i Thomas Judd iz SAD-a koji je predsjednik kompletnog kliničkog inženjeringa na globalnom nivou. Tu je i profesor Asim Kurjak, koji je svjetsko ime, naročito s aspekta ultrazvuka, zatim Carole Carey iz SAD-a, koja je predsjednica kompletnih tehničkih standarda također na globalnom nivou. Kao pozvanog predavača imamo i Thomasa Penzela iz Njemačke, predavače iz Francuske koji su vodeći naučnici s aspekta respiratornih bolesti, i tako dalje – kazao je Badnjević.

Prodekan Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Tamer Bego istaknuo je kako ova konferencija svake dvije godine postiže velike i ekstremne kvalitete u smislu angažiranih stručnjaka.

– Također, veoma veliki broj studenata involviran je i u pisanje samih radova, a to povećava i suradnju između njih i nastavnika, koji su zajednički pisali različite znanstveno-istraživačke radove koji će biti prezentirani. Veliki stručnjaci zbog pandemije koronavirusa nažalost nisu ovdje, ali s njima će se svakako uspostaviti kontakt koji će našim studentima omogućiti aplikaciju za različite projekte i suradnju s ovim stručnjacima iz različitih europskih zemalja, što im može otvoriti i put za upis brojnih studija. Na ovaj način povećavat će se kvaliteta naših studenata, nastavnika, ali i suradnika svih fakulteta koji su uključeni u organizaciju ovog događaja – istaknuo je Bego.

Dodao je kako je Konferencija jedna od najvećih, ako ne i najveća u jugoistočnoj Europi.

– Što se tiče konkretno ove oblasti, ali i oblasti medicine i farmacije, naši studenti prate korake s Europom. Ova konferencija svjedok je tome, a i stručnjaci koji su se odazvali kao pozvani predavači pokazuju ozbiljnost i veličinu ovog događaja – kazao je Bego.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević istaknula je kako je sigurna da će znanja i iskustva koje će eminentni stručnjaci kroz naredna tri dana dijeliti, nakon ove konferencije biti i primijenjeni na živote svih nas.

– Nažalost, ova se konferencija zbog pandemije održava pola uživo, pola online, iako bismo bili sretniji da su svi ti svjetski znanstvenici mogli doći u Mostar da se uvjere u znanje stručnjaka iz BiH, ali i u ljepote naše države – ustvrdila je Gudeljević.

Dekanica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) Monika Tomić smatra kako bi se iz ovako velike konferencije mogla izroditi neka ideja koja će pomoći u očuvanju ljudskog zdravlja, ali i života općenito.

– Vodeći stručnjaci iz regije će kroz ovu konferenciju razmijeniti svoje ideje, prezentacije, razmišljanja, ali i diskusije da bismo unaprijedili život našeg čovjeka i zdravlje svih naših ljudi. Vrlo sam sretna što je Farmaceutski fakultet SUM-a suorganizator, a ujedno i domaćin 4. međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inženjeringu, zajedno sa svojim kolegama iz Banje Luke i Sarajeva – kazala je Tomić.

CMBEBiH projekt je Društva za medicinski i biološki inženjering u Bosni i Hercegovini, a ove godine događaj se organizira u suradnji s Farmaceutskim fakultetom SUM-a, Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.

Konferencija koja traje do subote, 24. travnja, održavat će se u virtualnom obliku zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom covida-19, a podržana je od strane svjetskih organizacija kao što su Međunarodna federacija za medicinski i biološki inženjering (IFMBE), Europska alijansa za medicinski i biološki inženjering i znanost (EAMBES) i IEEE.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!