Odbojkašice reprezentacije Bosne i Hercegovine pripremaju se u Kaknju za prvi od dva kvalifikacijska turnira za odlazak na Europsko prvenstvo. Prvi put nakon dugo vremena kompletne. I s novim izbornikom. Naše najbolje odbojkašice rade kako bi san postao realnost.

Prije dvije godine cilj nije ispunjen. Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Lukavcu od Rumunije. U odlučujućem meču za odlazak na Europsko prvenstvo.

Ove godine, s novim izbornikom, s mnogo više iskustva u nogama i rukama, te dobrim zdravstvenim biltenom, naša ženska reprezentacija želi ići korak dalje u grupi s Češkom, Slovenijom i Latvijom, prenosi N1.

Odbojkašice spremne
“Mi smo tu sigurno kao jedan od favorita. ja bih među tri reprezentacije tražio putnike za Europsko prvenstvo. Nemamo mnogo materijala o Latviji. Smatram da i oni sigurno dižu kvalitetu. Sigurno će biti nezgodan protivnik svima”, smatra selektor Stevan Ljubičić.

Glavna uzdanica ženske odbojkaške reprezentacije bit će Edina Begić. Ona će ove godine nastaviti svoju karijeru u ruskoj ligi. Do sada je svoje raskošno umijeće pokazivala u Italiji.

“Vjerujem da imamo kratak period da se pripremimo za utakmice koje predstoje. Sigurna sam da ćemo trudom i radom pripremiti se što bolje. I da možemo odraditi dobar posao na predstojeća dva turnira”, kaže Begić.

Prvi turnir igra se u Latviji gdje će se u balon sustavu zbog pandemije igrati prva kola ove grupe. Ono što je izuzetna vijest je da se drugi turnir održava u Bosni i Hercegovini. Točnije u Areni Husein Smajlović u Zenici.

I dok je izbornik Ljubičić oprezan u prognozama… Same igračice smatraju da mogu do Eura. I do pobjeda nad Slovenijom i Češkom.

“Mislim da ovogodišnji stručni stožer radi veoma predano. Radi sve što je u njihovoj moći. Da nas što bolje spreme za predstojeće mečeve”, priča Danica Bošković.

Dobra atmosfera
“Vjerujem da mi našim radom i ovom atmosferom koju vidim i ovog jutra, da ćemo uspjeti da dobijemo ove druge dvije reprezentacije”, dodaje Begić.

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH priprema se u Kaknju. Ovdje će ostati do prvih dana maja mjeseca, kada će otputovati u Latviju. Turnir u Latviji igra se od 6. do 8., a u Zenici od 14. do 16. svibnja ove godine.

Izvor:N1

error: Content is protected !!