Agencija za nadzor tržišta u Bosni i Hercegovini kontinuirano vrši kontroli proizvoda na policama u trgovinama širom BiH. Nakon izvršene kontrole kvalitete proizvoda izdaju upozorenja o eventualnim nepravilnostima i izdaju obavijesti kako bi se na vrijeme kupljeni proizvod prestao koristiti i vratio u trgovinu u kojoj je kupljen.

Agencija nakon izvršene kontrole upozorava na električni mikser za hranu VIVAX HM-301W. Prema navodima, proizvod se može pregrijati prilikom miješanja gustih sadržaja, te zbog toga predstavlja ozbiljan rizik od požara za potrošače.

Proizvođač je MS Industrial Ltd Hong Kong, zemlja podrijetla Kina, a ovlašteni zastupnik Kim Tec doo Vitez BiH. – Proizvod nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica i s normom BAS EN 60335. Ovlašteni zastupnik je izvršio mjere povlačenja s tržišta i povrata od potrošača proizvoda, te obavijesti potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda – navode iz Agencije.

Preporučuju potrošačima koji posjeduju ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili. Također iz Agencije upozoravaju na opasne nastavke za trimere a koji se mogu naći na tržištu Bosne i Hercegovine. – Agencija za nadzor tržišta BiH upozorava potrošače da su na tržištu Bosne i Hercegovine, putem neregistriranih internet trgovina od strane fizičkih lica ili poslovnih subjekata, dostupni opasni proizvodi – lančane glave za trimere.

Metalni dijelovi reznih nastavaka koji rade na principu mlaćenja i koji se sastoje od dva ili više metalnih dijelova kao što su lanci, oštrice i sl. te njihovi spojevi, podložni su ponovljenim snažnim mehaničkim opterećenjima kada dolaze u kontakt s kamenjem, stijenama i drugim preprekama i podložni su raspadanju i izbacivanju pri velikoj brzini – navode iz Agencije.

Ističu kako je moguće da izbacuju kamenje uz veću energiju nego jednodijelne metalne oštrice. – Sve ovo dovodi do rizika da operator i druge izložene osobe zadobiju ozbiljne ili smrtonosne ozljede, jer štitnici pričvršćeni na prenosive ručne trimere ne mogu pružiti adekvatnu zaštitu od povećanih rizika koji nastaju uporabom ovakvih reznih nastavaka – kažu iz Agencije.

Preporuča se potrošačima koji su kupili ovakav proizvod da ga prestanu koristiti te da kontaktiraju Agenciju za nadzor tržišta, telefonskim ili elektronskim putem.

Izvor:vecernji.ba