Izgradnja novog kružnog toka prema Imotskom, rekonstrukcija nogostupa i prometnice u naselju Meljakuša 1, izgradnja trećeg prometnog traka uz Vranić…, samo su neki od infrastrukturnih projekata na području općine Posušje čija je realizacija u tijeku, piše Večernji list BiH. Naime, unatoč izazovima koje je donijela pandemija COVID-a, vodstvo jedinice lokalne uprave našlo je način kako planirane infrastrukturne projekte uspješno realizirati.

Obilazni pravci

Posušje je dobrim planiranjem gradnje prometnica, ali i zahvaljujući položaju grada, u posljednjih 30-ak godina uspjelo izgraditi nekoliko obilaznih pravaca, sjevernu i južnu obilaznicu, čime se rasteretilo tranzit u središtu grada. Rješavanjem ovog izazova na red su došla problematična raskrižja na kojima su se, nažalost, događale i prometne nesreće sa smrtnim ishodima. Kako su se kružni tokovi pokazali kao dobro rješenje, u proteklih desetak godina sagrađena su četiri.

Tri su sastavni dio obilaznica, a posljednji sagrađeni u središtu je Posušja na Trgu Ivana Pavla II. Trenutačno se radi i na magistralnom pravcu M-106, gdje će sadašnje raskrižje prema Čitluku, Vinjanima i Viru također zamijeniti kružni tok. Investicija je vrijedna 400.000 maraka, a planirani završetak radova je 90 dana. Ono što možda trenutačno najviše zanima stanovnike Posušja, s obzirom na to da je riječ o jednoj od najprometnijih prometnica, početak je gradnje kružnog toka na izlazu iz grada prema Imotskom. Ona je upravo započela i, kako navode iz Općine Posušje, trajat će 90 dana.

Novac za projekt vrijedan 500.000 KM osigurali su Općina Posušje i Federalno ministarstvo financija, a radove izvodi poduzeće KTM Brina. Riječ je o iznimno opasnom i frekventnom križanju koje povezuje naselje Meljakuša 1 i 2 te cestovni pravac prema Imotskom sa središtem Posušja. Rekonstrukcija je bitna i zbog nove osnovne škole koja je u blizini.

Lakše prometovanje, bolju povezanost sa susjednim općinama i gradovima te manji broj prometnih nesreća svakako će omogućiti i gradnja trećeg traka uz Vranić. Riječ je o projektu proširenja postojeće prometnice pod ingerencijom JP Ceste FBiH. U tijeku su završni radovi na izgradnji 1300 metara ceste s posebnim trakom za spora vozila. Također, nakon više od tri desetljeća stanari Ulice hercega Stjepana Kosače u naselju Meljakuša 1 dočekali su rekonstrukciju ulice. Radovi su u tijeku, a uključuju obnovu nogostupa i prometnice. Poboljšat će se i sustav odvodnje oborinskih voda

Uz to, polažu se i nove telefonske, vodovodne i elektroinstalacije, a u planu je i nova rasvjeta, radovi u Ulici fra Petra Bakule prema južnoj obilaznici kojoj je, također uslijed frekventnog prometa i godina eksploatacije, potrebna temeljita rekonstrukcija. Načelnik općine Posušje Ante Begić ističe kako proračun općine Posušje nije velik, ali ipak ostavlja prostora za participaciju u većim projektima.

„No, kako bi se zatvorila financijska konstrukcija, potrebni su vanjski izvori. Ipak, uspjeli smo osigurati sredstva za nekoliko bitnih cestovnih projekata, poput rekonstrukcije Ulice hercega Stjepana Kosače i izgradnje kružnog toka na južnom izlazu iz Posušja“,  kaže Begić. Dodaje i kako se i na magistralnom pravcu M-106, na Ričini, također radi kružni tok čiju su gradnju poduprle Ceste FBiH.

„Koristim i ovu prigodu zahvaliti institucijama koje imaju sluha i partnerski sudjeluju u investicijama bitnim za Posušje“, zaključio je načelnik Begić te dodao kako je do kraja ljeta u planu i velika rekonstrukcija Dječjeg vrtića “Bajka”.

Izvor:radioposusje.ba

error: Content is protected !!