Slovenski predsjednik Borut Pahor je bio i prije 5-6 godina ovdje u posjeti članovima Predsjedništva BiH. Tada smo bili Ivanić, Čović i ja, i tako je naivno postavio pitanje: Razmislite li vi nekada da vam je bolje da se raziđete, pa da se svi smirite? Ja nisam dopustio da to izađe u javnost, jer je bila prijateljska posjeta, a bila je razarajuća izjava, kazao je za BHRT Bakir Izetbegović, lider SDA.

Možda se njemu to čini normalno, ali nakon Tomašica, Srebrenice i sličnih događaja gdje su pobijeni svi ti ljudi, ne smije se dopustiti da se uopće to pitanje otvara, kazao je u razgovoru za “BHT1 Uživo”.

Možda je to uradio u dobroj namjeri, nenamjerno. Raziđite se kao Česi i Slovaci. Da se neko rješenje nađe. Takve, nek me izvine, budalaštine i govorio. Ovo što je rađeno poslije nije nimalo bilo naivno. Ubaciti ovo u javni prostor i gledati reakciju. Zato je moja reakcija bila jaka, Ima još takvih kuhinja koji prave slične stvari da se ispitaju situacije, u Zagrebu, Beogradu.

Međunarodna zajednica mora ovakve stvari sijeći u startu, jer će nam se obiti o glavu.

Čelnik SDA je u emisiji BHT1 Uživo govorio o mnogim aktualnim pitanjima, među kojima su cjepiva, donacije cjepiva iz Srbije, o autoputu prema Srbiji, o odnosu sa SNSD-om, o formiranju koalicione opozicije na teritoriju cijele BiH, o federalnom premijeru Novaliću, o filmu “Quo Vadis Aida?” i dodjeli Oskara.

“Razgovarao sam ja s Dodikom o pričama o razilaženju”

Nema ništa od mirnog razilaženja, ma nema nikakvog razilaženja, kazao je Izetbegović govoreći o reakcijama Milorada Dodika na priče o “mirnom razilaženju” BiH.

Razgovarao sam ja s njim o tome, neću sada pričati detalje da ne budem nefer. Na taj način se dobijaju izbori, a on to priželjkuje na neki način, on želi da bude zapamćen da je uradio taku neku stvar dok je bio u najvećoj političkoj snazi. Svjestan je i on i svi mi da je to put iz kojeg ne znamo kako bi izašli.

Nema se pravo etički očistiti jedan dio BiH, praviti koncentracioni logori, etnički čistiti zemlju, treba reagirati a ne praviti politiku od toga, kazao je on.

To su besmislice na koje treba oštro reagirati, ne treba od toga praviti politiku, kao što neki prave i kažu da meni to dobro dođe i da ja zajedno to radim sa Dodikom. Ko voli rat da Bog da ga imao u kući, ja ga ne volim.

O Efendiću: “Nek mu je sretan put, želim mu dobro zdravlje”

To je bilo očekivano dugo traje, pokušali smo ga zadržati, on je kvalitetan kadar, nije bilo kemije, on je imao svoje ambicije. Neka mu je sretan put želim mu dobro zdravlje, kazao je Izetbegović govoreći o odlasku načelnika općine Novi Grad iz SDA.

Zanimljivo, to smo do sada viđali u sportu, kazao je on govoreći o tome što je Efendiću ponuđeno u Stranci za BiH.

Kad nekoj ekipi ne ide dobro onda uzmu nekog crnog košarkaša, eh sada da li će Efendić biti taj, da li će imati snage i kapaciteta, kakav je mogao imati u SDA i razviti ga, vidjeti ćemo.

Svaki odlazak nije dobar, mi smo pokušali zadržati gospodina Efendića i svakog kvalitetnog kadra, ali to je šansa, kada se ukloni jedno drvo postoji mogućnost da narastu nova dva, kvalitetnija, istaknuo je izetbegović.

Tako je bilo do sada, odlazili su. Otišlo je skoro pola kluba SDA, 2014., Šepić i kompanija…Samo je Konaković mislim nešto uspio napraviti i to se već gubi. On je dobar govornik a izostali su rezultati. Lako je kritizirati.

/HMS/

error: Content is protected !!