Tajnik Šahovskog kluba Kula Ljubuški Ivan Bandur i dopredsjednik Dragan Burić u programu Radija Ljubuški najavili su „Prvosvibanjski šahovski turnir“ u parku Hrvatskih banova u Ljubuškom.

„Planiramo napraviti turnir za malo širu okolicu Ljubuškog, doći će nam članovi iz ostalih klubova, a planiramo to napraviti kao malo druženje uz šah, da se jednostavno pretvori u neko fino gradsko druženje, naravno ako nas posluži vrijeme“ rekao je Bandur.

Broj igrača je ograničen u skladu s epidemiološkim mjerama, a organizatori ističu kako je već veliki interes za turnir.

„Dolaze igrači sa rejtingom iznad 2000 ELO bodova, to su igrači poput Ekrema Kose, Marka Jelčića, Vadislava Prskala, Zvonimira Karlovića, Sanje Bilić…“, govori Burić.

Bandur i Burić ističu kako je Šahovski klub Kula osnovan tek prije par mjeseci, a u tom kratkom vremenu su uspjeli organizirati brojne šahovske aktivnosti.  

„Dosad smo jako zadovoljni aktivnošću, čak i mogla bi biti puno veća, međutim zbog cjelokupne situacije ne možemo skupljati toliko ljudi, međutim kada počnu popuštati mjere očekujemo biti još aktivniji jer interes u gradu za šah je velik. Mi smo ostali iznenađeni koliko je zapravo velik interes“, govori Bandur.

Trenutno je dvadesetak aktivnih članova u klubu, a Bandur i Burić ističu kako vjeruju da će se taj broj u budućnosti povećavati.  

Ističu da im je cilj dignuti šah na malo veću razinu u Ljubuškom.

„Cilj nam je prikupiti što više aktivnih igrača, prioritet nam je ipak škola šaha za djecu. Želimo poučavati djece jer blagodati šaha za djecu su velike, od samog boljeg razvijanja kognitivnih sposobnosti, do boljeg pamćenja, do sposobnosti rješavanja novih situacija… Svaka partija šaha je posebna, svaka partija šaha je novi problem koji treba riješiti koji se ne može šablonski riješiti. Šah nudi tu priliku da se uvijek novim načinom rješava, te uvijek treba biti kreativan. To djeci pomaže u velikoj mjeri u razvoju karaktera i razvoju općenito i mentalno sposobnosti kod djece“, rekao je Bandur.

Poslušajte čitav razgovor u audiozapisu

Marina Vidić

error: Content is protected !!