Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je vrlo energično branio Tihomira Blaškića, umirovljenog generala HVO-a koji je svojedobno pred haškim sudom odgovarao za ratni zločin u BiH.

Pritisnut pitanjima o “moralnosti” razgovora sa “osuđenim ratnim zločincem” kojeg je zajedno sa još nekolicinom generala prethodnoga dana ugostio u svom uredu, predsjednik je novinarima odgovorio protupitanjem “znaju li točno o kojem zločinu pričaju”, aludirajući na nešto što im možda i nije poznato.

Na što je mislio hrvatski predsjednik i je li nešto prešućeno javnosti, pitali smo Tihomira Blaškića osobno:

Blaškić: “Milanović je želio znati više…”

“Prvo, neizmjerno sam sretan i zahvalan na pozivu hrvatskog predsjednika, jer smo posljednji put s čelnim čovjekom Hrvatske imali priliku razgovarati kada nas je nakon Kupresa pozvao dr. Franjo Tuđman. Nakon puno godina, pojavio se interes za ono što je HVO učinio tijelom rata u BiH, ali ne i samo za tu zemlju. Mnogi ne znaju, ali za Oluju su postojali brojni preduvjeti i operacije koje se bez sudjelovanja HVO-a ne bi dogodile”, pohvalio je Blaškić interes hrvatskog predsjednika za ratnu prošlost BiH.

Naš sugovornik tvrdi da su pričali satima o ratnim operacijama i zadaćama Hrvatskog vijeća obrane, te da je Milanović o tome želio doznati što više. No, čini se kako je predsjednik i uoči sastanka o Blaškićevoj presudi znao više od mnogih Hrvata:

“Čuo sam da me zastupio pred novinarima i jasno da sam zadovoljan zbog toga. Zoran Milanović je, za razliku od novinara, svjestan da sam 2009. godine rehabilitiran, te da su optužbe za moju odgovornost za zločin u Ahmićima odbačene. Točnije, za Ahmiće nisam kriv… Većina točaka optužnice protiv mene je odbačena, a proglašen sam krivim samo za zapovjednu odgovornost”, doznajemo od Blaškića koji danas živi i radi u Zagrebu.

“Često prođem kroz Ahmiće…”

“Podatak da od 150 svjedoka (od kojih su neki bili instruirani) niti jedan nije upro prstom u mene niti svjedočio protiv mene, također nešto govori. Čak i za zapovjednu odgovornost za koju sam proglašen krivim nisam imao ovlasti. Sve su to činjenice koje bi novinari lako mogli provjeriti jer je sve dostupno na internetu”.

Tihomir Blaškić koji se dragovoljno predao haškom sudu, kaže da i danas osjeća “teret” presude, no:

“Najveća satisfakcija mi je kad prođem kroz Vitez i Ahmiće (a prođem barem jednom godišnje) odobravanje tamošnjih ljudi koji mi prilaze i pozdravljaju. Činjenica da me oni ne doživljavaju kao krivca za uistinu strašan zločin koji se tamo dogodio, nemjerljiva je sa bilo čime. Oni se sjećaju da sam tada bio prvi koji je u kameru BBC-a osudio taj crni događaj “, kazao je Blaškić za kraj.

Autor: Snježana Vučković/dnevno.hr

error: Content is protected !!