Srpska glumica Jasna Đuričić, koja u filmu “Quo Vadis, Aida?” tumači lik prevoditeljice Aide, komentirala je ishod dodjele Oscara i rekla kako je od samog početka osjećala da će danski film “Another Round” dobiti zlatni kipić u kategoriji najboljeg stranog filma.

– Mislim da svijet u ovom trenutku nije spreman za ozbiljne i teške teme. Možda je ljudima potrebno nešto što vraća vjeru u život, a u tom smislu je “Another Round” eksplicitniji film. Naš isto vraća vjeru u život, ali na potpuno drugačiji način”, prenosi klix.ba.

Ceremoniji dodjele Oscara u Los Angelesu je zbog pandemije koronavirusa prisustvovala samo redateljica Jasmila Žbanić.

– Matematički je bilo jasno da će film “Another Round” pobijediti. Thomas Winterberg je nekoliko puta nominiran, njega znaju. Mi nismo mogli onom snagom i mašinerijom doći do glasača. To je nama više stvar matematike, nego nekog negativnog odnosa prema BiH ili nama, kazala je redateljica.

Dodala je kako je imala priliku razgovarati sa zvijezdom filma “Nomadland”, oskarovkom Frances McDormand koja je obećala pogledati “Aidu”, što je Jasmilu posebno obradovalo.

– Mene čini izuzetno sretnom da su ljudi prihvatili film i da ga osjećaju kao svoj. Stvarno smo dobili jako veliki broj poruka, veoma sam dirnuta. Nisam se stigla svima ni zahvaliti, zaključila je Žbanić.

Radnja filma prati sudbinu Aide, bivše profesorice, koja radi kao prevoditeljica za nizozemski bataljun, odnosno mirovne snage UN-a, čiji je zadatak bio čuvanje takozvane sigurnosne zone – Srebrenice. U trenutku kada su trupe Ratka Mladića ušle u grad, njezin muž i dva sina traže spas u UN-ovoj vojarni u Potočarima. Aida ih pokušava tu zadržati i spasiti ih…

Piše M.P./slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!