Nekadašnji pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine Zoran Roksandić danas je na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila, odnosno ubojstvo Ljube Murtić i pokušaj ubojstva Petra Murtića 18. studenog 1991. kod Gline.

Obrazlažući presudu sutkinja Jadranka Kos je kazala kako je tijekom ispitivanja svjedoka, koji imaju neposredna saznanja o događaju i čiji su iskazi u suglasju, neosporno utvrđeno da je Roksandić kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine ubio Ljubu Murtić i pokušao ubiti njezinog supruga Petra Murtića.

– Ispitivanjem svjedoka koji su zbog starosti i bolesti ispitani izvanraspravno zatvoren je krug indicija da je upravo Zoran Roksandić počinitelj kaznenog djela. Sud smatra da je kazna primjerena počinjenom kaznenom djelu, pojasnila je sutkinja.

Pri izricanju kazne Roksandiću su kao olakotne okolnosti cijenjene ranija neosuđivanost i protok vremena od počinjenja kaznenog djela, dok mu je kao otegotna okolnost uzeto u obzir počinjenje ubojstva bez ikakvog povoda.

Sutkinja Kos je naglasila da je hrvatskom pravosuđu nedostupni Roksandić iskoristio svoje pravo da ne bude ispitan na sudu u Subotici putem međunarodne zamolbe za pravnu pomoć te da mu je određen istražni zatvor.

Roksandić je optužen da je kao pripadnik paravojnih formacija tzv. SAO Krajine 18. studenog 1991. oko 1 sat došao pred obiteljsku kuću Ljube i Petra Murtića, odlučivši ih ubiti samo zato što su Hrvati.

Nakon što je bračni par Murtić na njegov poziv izašao iz kuće u dvorište, Roksandić je bez ikakvog opravdanog razloga iz automatske puške ispalio prema njima više hitaca i time nanio Ljubi Murtić mnogostruke ozljede u predjelu prsa, od kojih je preminula, dok je njezin suprug Petar Murtić ostao neozlijeđen samo slučajnošću.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!