Uz borbu s COVID-om, novi problemi u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Zbog učestalih odlazaka radiologa u kratko vrijeme, sada ondje radi samo njih troje pa bi stoga najviše mogli trpjeti onkološki pacijenti. Stanje u Klinici za tumore i otkaze radiologa u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je predstojnik Klinike dr. Ivan Milas. 

Dr. Milas kaže kako je 2010., kada je Klinika za tumore pripojena KBC-u Sestre milosrdnice, na Odjelu onkološke radiologije radilo 10-ak radiologa.

– Zatim polako dolazi do smanjivanja tog broja tako da 2013. imamo 8 radiologa, a prije dvije godine njih 5 i pol. Tada sam poduzeo neke korake, što usmeno, što pismeno obraćao sam se i ravnatelju i predstojnici Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo danas, objašnjava dr. Milas dodajući da su im u posljednja 3 tjedna otišla još 3 radiologa.


– Trenutačno od radiologa koji su nam na raspolaganju radi samo jedan, dvije su nam radiologinje na bolovanju zbog zdravstvenih problema, rekao je dodavši da ipak na ispomoći imaju određen broj radiologa, a rade i specijalizanti koji su pod nadzorom iskusnijih kolega.

Ističe kako je jedan od razloga za večerašnje gostovanje to što sa svojim kolegama radiolozima dijeli brigu i trud oko bolesnika i zna kroz što sve prolaze.

– Mi počinjemo radni dan tako da znamo koliko nam je bolesnika naručeno. Uz te bolesnike imamo i one koji imaju suspektne nalaze i kod kojih su novodijagnosticirani tumori i kod kojih trebamo prioritetnu obradu. To smo nekako uspijevali pokriti kroz ovo vrijeme COVID-a, no sad smo u situaciji da to više nećemo moći. Možda se varam, volio bih da se varam, ali idemo prema takvoj situaciji, istaknuo je dr. Milas. 

Na pitanje zašto radiolozi odlaze odgovorio je kako kolege na jedan način osjećaju zapostavljenost od strane predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

– Ona ne dolazi na sastanke kod nas na kliniku, nema uvid u to koliko su kolege opterećeni. Mnogi od njih kad završe svoju smjenu nose nalaze kući, uključuju se i vikendima, čak i kada su na bolovanju, rade neke pretrage online. Konstantno osjećaju opterećenje, nemaju pravo ni na slobodan dan, ni na bolovanje, sve to što ne uspiju odraditi u radno vrijeme, čeka ih da odrade, ustvrdio je.

Kaže kako oni na Klinici za tumore s radiolozima dijele probleme, dijagnostiku i brigu oko pacijenata, ali njihov raspored, dežurstva i obaveze određuje prof. Zadravec. Dodaje kako je s predstojnicom Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju razgovarao nekoliko puta, bilo je nekih obećanja, ali se ništa nije riješilo.

Kao jedno od mogućih rješenja spominje se i izdvajanje radiologa iz Klinike za radiologiju i pripajanje Klinici za tumore, kamo pripadaju. Dr. Milas kaže da je odluka o tome na Upravi bolnice.

– Ako Uprava procijeni da je to najbolje za Kliniku za tumore, nije ni to isključeno, poručio je.

Na pitanje kako je pandemija utjecala na Kliniku za tumore odgovorio je da je čekanje na operaciju za pacijente s malignim tumorima desetak dana do dva tjedna.

– U jednom trenutku prošle godine, u studenom i prosincu, kada se i dio nas zarazio, imali smo nešto dulje čekanje, no sada je situacija puno bolja. Možemo reći da maligni tumori na jedan način imaju prioritet i dosta brzo idu na obradu, kaže. 

Zašto radiolozi napuštaju Kliniku za tumore? 

Radiologinja Karolina Bolanča Čula bolnicu ne želi napustiti, no zbog previše posla završila je na bolovanju. O otkazu ne razmišlja.

– Nažalost, nemamo razumijevanje sa strane našeg rukovodstva iz Vinogradske u smislu edukacije, informatiziranosti, novih aparata i raspoređenosti kadra. Mi stoga zahtijevamo da se odvojimo kao radiologija i da budemo pod klinikom za tumore kojoj inače i fizički pripadamo, kaže Bolanča Čula.

Kolegama ne zamjera na otkazima.

– Ovim putem apeliram da se nešto promijeni, da netko posluša nas koji želimo raditi. Ne želimo nikakva voditeljska mjesta, želimo samo zadržati svoj posao za koji smo educirani i želimo ostaviti naše mlade ljude koji će liječiti naše pacijente u Hrvatskoj, poručuje.

U HUBOL-u kažu – svaki tjedan jedan otkaz. Zavod je u kratkom roku napustilo 17 radiologa. Pitaju se čija je to odgovornost ako ne pročelnice Zavoda, profesorice Dijane Zadravec.

– Zbog narušenih međuljudskih odnosa, radne okoline, uvjeta rada i to pokazuje krizu upravljanja u kojoj se ljudi postavljaju na određena mjesta na temelju određene podobnosti, kaže Tomislav Franić, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Voditeljica radiologije takve optužbe demantira. Kaže – to su manipulacije i poručuje da joj podmeću.

– Ne odlaze liječnici zbog šefova, odlaze jer mogu, jer im to aneksi ugovora o radu omogućavaju. Svih tih kojih sam nabrojila 12 nitko u svom sporazumnom prekidu o radnom odnosu nije ni jednom riječju spomenuo bilo kakav loš odnos sa mnom kao predstojnicom. Razlozi su isto tako zastarjela oprema i neulaganje u strateške radiološke centre u Republici Hrvatskoj, tvrdi prof. dr. sc. Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

– Pišem i govorim zadnjih pet godina, ali Uprava bolnice i Ministarstvo ignorira taj problem, dodaje.

U klinici za tumore rade samo tri radiologa.

– A sve na štetu pacijenata, jer mi govorimo o najugroženijoj kategoriji pacijenata – riječ je o onkološkim bolesnicima, ističe Franić.

Koji ne bi smjeli ovisiti ni o čemu jer im je zdravstvena skrb nužna.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!