Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice 4. gardijske brigade “Pauci”, čijim je pripadnicima čestitao i zahvalio na velikom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji.

Nakon polaganja vijenaca Plenković se uz ministra branitelja Tomu Medveda i savjetnika premijera za poslove obrane sastao s članovima Udruge veterana 4. gardijske brigade. Za tu je brigadu istaknuo da je dala iznimno velik doprinos u Domovinskom ratu hrvatskoj slobodi, demokraciji i svemu onomu što današnje generacije uživaju.

– U ovoj brigadi bilo je gotovo 7400 pripadnika, poginulo je njih 196, četvorica se još vode kao nestali, a bilo je i više od tisuću ranjenih, no bili su na svim najvažnijim bojištima i dali nemjerljiv doprinos, poručio je premijer. Stoga je, dodao je, važno i nakon 30 godina od njihova osnutka pokazati poštovanje.

Veterani iskoristili 1,8 milijuna europskih kuna za različite projekte 

Plenković je naveo da je s pripadnicima brigade razgovarao o tome kako su se veterani prilagodili te otkrio da su iskoristili 1,8 milijuna kuna europskih sredstava za različite projekte te tako na svoj način daju doprinos društvu i sada, mnogo godina nakon Domovinskog rata.

Damir Krstičević kazao je kako je o toj brigadi dosta toga rečeno, no da ih najbolje opisuju riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška da Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada, da su sve dobro ustrojene i obučene, a da je jedna udarna i to je 4. gardijska brigada.

– To je brigada koja je zbog zasluga u Domovinskom ratu simbol Splita i Dalmacije. Crvena beretka je u tom trenutku narodu ulijevala sigurnost i nadu, a neprijatelju strah u kosti, dodao je.

Bez dodjele crvenih beretki na Dračevcu 

Novinare je zanimalo zašto podjela crvenih beretki, kao što je do sada bilo uobičajeno, neće biti ispred kapelice na Dračevcu, na što je predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj kazao da je ta tradicija naglo prekinuta 2000., da je prije četiri godine ponovno uvedena, ali da je zbog epidemije sutra neće biti.

Upitan je li odgoda dodjele beretki dogovorena s predsjednikom Zoranom Milanovićem, odgovorio je: “Neću ulaziti u detalje jer ne želim kompromitirati. Apolitičan sam i ne želim stati ni na jednu stranu. Ni ja ni udruga ne želimo nikomu podilaziti ni na koji način”.

Obilježavanje 30. obljetnice započelo je polaganjem vijenaca kod spomen-kapelice Sv. Križ Dračevac, nakon čega se premijer Plenković sastao s predstavnicima Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!