Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je ranije usvojio Zastupnički dom i uputio ga Domu naroda na razmatranje, a kojim je definiran institut “mirovanja parlamentamog mandata”, koji podrazumijeva pravo zastupnika da, pod određenim okolnostima, stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.

Višestruke uloge

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP BiH), na čiji prijedlog je u tom domu usvojen ovaj zakon, obrazložio je Domu naroda predložena rješenja, kazavši da je on motiviran stanjem na terenu gdje je veliki broj ljudi koji istovremeno obnašaju funkcije i ministara i zastupnika.

– Tragajući za rješenjem došlo se do toga da se kao model iskoristi ono što je model u Republici Hrvatskoj i uvede institut mirovanja parlamentarnog mandata, koji je neupitno osvojen na izborima. Zbog situacije kakva jeste, imate ljude koji su u višestrukim ulogama. Imate zastupnike koji su u isto vrijeme i ministri – naveo je Magazinović.

Dodao je da je to omogućio Izborni zakon, smatrajući da se to može dogoditi u prelaznom razdoblju, ali to prelazno razdoblje kod nas traje malo duže.

Pojasnio je da bi usvajanje ovog zakona značilo da ministar u bilo kojoj od vlada koji je osvojio mandat nastavlja obnašati funkciju ministra i sve dok je ona ili on ministar, u parlamentu funkciju zastupnika obnaša sljedeći s liste.

– Kada se formira vlast i taj koji je osvojio mandat bude ponovo izabran ili neizabran, ima pravo da odluči vraća li se u parlament na mandat koji je osvojio, pojasnio je Magazinović.

Sporazum u Mostaru

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović (Klub hrvatskog naroda) je kazao da je većina onoga što je Magazinović iznio prihvatljivo, “ali u osnovi mi ćemo danas biti protiv ovog prijedloga”.

Pojasnio je da bi izmjene koje bi eventualno usvojili u drugom čitanju ovog teksta, bile primjenjive tek nakon narednih izbora.

– Mi s druge strane imamo jednu vrlo jasnu obvezu, i zbog toga smo protiv, da čak do kraja šestog mjeseca, prema sporazumu koji smo potpisali u Mostaru između dvije političke opcije i pet predstavnika međunarodnih institucija, usvojimo izmjene i dopune Izbornog zakona koji bi trebali cjelovito sagledati, od izbora članova Predsjedništva BiH, od predstavnika u klubovima Doma naroda i puno još dorada Izbornog zakona koje ponekad netko zove tehničkim izmjenama – kazao je Čović, dodajući da ovo što je predloženo nisu tehničke izmjene.

Vjerujem, kazao je on, da ćemo tada ovaj segment u izmjenama i dopunama zakona podržati, a do tada ćemo strpljivo raditi s predstavnicima parlamentarne većine, ali i oporbe u ova dva doma parlamenta.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!