Širenje zaraze u Europi stagnira pa neke države oprezno ublažavaju mjere. U Indiji, pak, sasvim suprotna slika dok traje borba s trećim valom. Zdravstveni sustav ne funkcionira, a ponovno je prijavljeno više od 300 tisuća novozaraženih. Stoga u pomoć priskače međunarodna zajednica, ali i vojska. 

Međunarodna pomoć, prva pošiljka medicinskih potrepština iz Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući ventilatore i koncentratore kisika, napokon je stigla u glavni grad Indije, New Delhi. Gotovo 17 i pol milijuna zaraženih slomilo je ionako krhki zdravstveni sustav druge najmnogoljudnije zemlje svijeta. 

– Stanje u Indiji više je nego potresno. Svjetska zdravstvena organizacije prerasporedila je oko 2.600 djelatnika na terenu pružajući potporu u nadzoru, tehničkim savjetima i provedbi cijepljenja, izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

U pomoć je pozvana i indijska vojska koja bi trebala pomoći u borbi s razarajućom krizom. Nekoliko je država već zaustavilo dolazak putnika iz Indije, a letove iz te zemlje suspendirala je i Australija.

Ublažavanje mjera u Italiji

Nakon ublažavanja restriktivnih mjera Talijani napokon uživaju u svom predvečernjem ritualu – ispijanju aperitiva na otvorenome, ispred omiljenih barova.

– To je ono što nam već dulje nedostaje, pa smo sretni, želimo živjeti, vratiti se normalnom životu, kaže Andrea Valentino, stanovnik Milana.

Otvoreni su i teatri, a počelo je i održavanje tradicionalnih kulturnih manifestacija.

Stanje u Austriji

Bečki osnovnoškolci i studenti vraćaju se u škole i na fakultete. Postupnim ulaskom učenika te dodatnim ulazima u škole nastoje se izbjeći opasne gužve.

U glavnom gradu Austrije cijepljeno je 74% prosvjetnog osoblja. Dakako, maske i udaljenost i dalje su obvezni. Tri puta tjedno provode se antigenska testiranja svih učenika u osnovnim školama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!