Danas će 4. gardijska brigada „Pauci” svečano obilježiti 30 godina od svog osnutka u Splitu gdje je i utemeljena.

Bogati program prati ratni put 4. gardijske brigade.

Na obljetnicu stižu državni, gradski i županijski čelnici, veterani 4. Gardijske brigade, ali i novi članovi.

– Želio bih čestitati svim svojim suborcima, pripadnicima 4. gardijske brigade i današnjim “Paucima” 30 godina gardijske brigade. Hvala im na svemu, napravili smo jednu od najboljih udarnih postrojbi Hrvatske vojske, rekao je ratni zapovjednik i general, Damir Krstičević.

– Crvena beretka je simbol junaštva, hrabrosti i pobjede u Domovinskom ratu. Gdje god smo se pojavili ulijevali smo sigurnost našem narodu, a neprijatelju strah u kosti, izjavio je Krstičević.

Krstičević je zahvalio poginulim prijateljima i suborcima, njih 196 i 4 nestala, te je izrazio poštovanje njihovim obiteljima.

Prisjetio se i sedam operacija koja su izvedene od 1993. godine i njegovog zapovjedništva.

– Sve operacije 4. gardijske brigade su bile vrhunski pripremljene i provedene. To su sve bile veličanstvene pobjede, rekao je Damir Krstičević.

– Prva je Zima 94′ odnosno izlazak hrvatske vojske na Dinaru, uvjeti nisu bili laki. Nakon toga operacije Skok 1 pa skok 2, pa Leto 95′, i Oluja koja je bila veličanstvena pobjeda hrvatske vojske. Ulazak 4 i 7. brigade u Knin, podizanje hrvatskog barjaka, rekao je Krstičević.

– Nakon toga su uslijedile još dvije operacije, Maestral i Južni potez. To su bili dani ponosa, donosili smo slobodu, radili smo nešto za svoj narod i Hrvatsku, dodao je.

Na pitanje što mu je bilo najdraže u tom periodu ratni zapovjednik i general Damir Krstičević rekao je kako mu je uvijek bilo najdraže biti s ljudima na terenu.

– Zapovjednici 4. gardijske brigade su bili na terenu sa svojim vojnicima, dočasnicima i časnicima. Uvijek smo vodili postrojbu osobnim primjerom i to je nešto što se najviše pamti, kaže Krstičević.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!