U posljednja 24 sata zabilježena su 2904 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14604. Među njima je 2 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 253 pacijenta. Preminule su 44 osobe. 

Karlo Ressler zastupnik u Europskom parlamentu rekao je u emisiji Studio 4, kako je bila ideja uvođenja zelenih digitalnih potvrda da se omoguće uvjeti za ljetni odmor i turističku sezonu za one koji su proteklu godinu proveli on line da to zamijene off line predahom i kako bi se time spasila turistička sezona.

Istaknuo je kako nije riječ o COVID putovnicama ni o nekom posebnom dokumentu koji bi stvorio nove formalnosti i uvjete za kretanje, nego suprotno, taj bi dokument trebao olakšati prelaske granica unutar EU-a.

Platforma “Cijepi se”, zamišljena kao jedinstvena baza podataka za prijavljivanje i provedbu cijepljenja protiv koronavirusa u mnogočemu je podbacila. Sve je više liječnika kritizira i upozorava – popravite je jer ćemo imati ozbiljnih problema kada se bude mogao cijepiti puno veći broj ljudi dnevno nego dosad. 

Hrvatska liječnička komora je napravila analizu po županijama kako je do sada organizirano cijepljenje i kako su se županije snašle. Zaključili smo da ni u jednoj županiji ne funkcionira naručivanje državnom platformom “Cijepi se” nego su se županije same snalazile, neke bolje neke lošije, rekla je u emisiji Studio 4, dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 327 737 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7001 preminula, ukupno se oporavilo 306 132 osobe od toga 1586 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 32 732 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 784 547 osoba, od toga 12 032 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 27. travnjem utrošeno je 812 984 doza, a cijepljene su 639 564 osobe. Prvom dozom cijepljeno je 463 710 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 173 420 osoba. Za 2 434 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Izvješća županijskih stožera: 
U Varaždinskoj županiji 135 novooboljelih, 7 preminulih
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 47 novooboljelih, jedna je osoba preminula

● U Zagrebu 670  novooboljelih
● U Zagrebačkoj županiji 230 novooboljelih

U Ličko-senjskoj županiji 26novooboljelih 
● U Osječko-baranjskoj županiji 100 novooboljelih, jedna je osoba preminula
● U Zadarskoj županiji 93 novooboljelih
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 40 novooboljelih
● U Primorsko-goranskoj županiji 283 novooboljelih, 8 preminulih
● U Istarskoj županiji 11 novooboljelih
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 44 novooboljelih
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 70 novooboljelih, jedna osoba preminula
● U Požeško-slavonskoj županiji 36 novooboljelih
● U Virovitičko-podravskoj županiji 5 novozaraženih

Korona virus u svijetu:

● Broj umrlih od koronavirusne bolesti u Indiji u srijedu je premašio 200.000 uz nestašice kisika, medicinskog materijala i bolničkog osoblja koje prate rekordno velike brojeve novozaraženih koronavirusom.

● Nakon četiri mjeseca strogog zatvaranja, Nizozemska u srijedu počinje ukidati neka ograničenja u epidemiji koronavirusa.

● U Španjolskoj je održan koncert nakon kojega nema znakova viših razina zaraze među ljudima koji su u njemu sudjelovali.

Brazilski Senat otvorio je u utorak istrago o načinu na koji je vlada upravljala pandemijom koronavirusa i ta politički eksplozivna istraga mogla bi naštetiti predsjedniku Jairu Bolsonaru koji se želi kandidirati za još jedan mandat.

● Samo jedna doza Pfizerova ili AstraZenecina cjepiva može smanjiti prijenos koronavirusa za gotovo 50 posto unutar istoga kućanstva, gdje je rizik od zaraze vrlo visok, pokazalo je istraživanje engleske Agencije za javno zdravstvo (PHE).

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!