Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da za Republiku Srpsku ne postoji drugi Daytonski sporazum i da ne bi trebao postojati ni za veleposlanika SAD u BiH Erica Nelsona, “čija država je naporno radila da dođe upravo do toga što on zove retrogradnim”.

– Da smo se svi držali izvornog teksta Daytonskog sporazuma BiH bi danas zatvarala poglavlja na svom europskom putu, a ne bi bila u čekaonici za kandidatski status – izjavio je Dodik komentirajući posljednji blog američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona, u kojem je naveo da se pojedini političari žele vratiti “na izvorni Dayton”.

Dodik je rekao da je nesporna uloga SAD u posredovanju i kreiranju Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat, ali i “uspostavljen politički sustav kojim je u BiH legalizirana nova unutarnja organizacija, prema kojoj je, kako i sam Ustav kaže, BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Ovo nisu devedesete

To što je parafirano u Daytonu, kasnije potpisano u Parizu, istaknuo je Dodik, bila je mjera onoga na što je Republika Srpska pristala potpisati sve anekse tog sporazuma.

– Zato prilično nespretno i ostrašćeno zvuči kovanica koju koristi veleposlanik Nelson o retrogradnom izvornom Daytonu, jer Daytonski sporazum je jedan i njega su potpisale sve strane u BiH uz posredovanje SAD, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je rekao da razgovori o budućnosti BiH, koje inicira Republika Srpska, “služe istom cilju o kojem veleposlanik Nelson govori, a to je – kako doći do dogovora na pitanje kakva država će zadovoljiti potrebe sva tri konstituitvna naroda”.

– Ovo nisu devedesete, ovdje nitko ne poziva na sukobe, poziv iz Republike Srpske je poziv na dijalog, koji je u BiH zamro u dobroj mjeri zahvaljujući miješanju stranih diplomata kojima smo poželjeli dobrodošlicu, ali im nismo dali mandat da uređuju naše živote kako oni misle da trebaju izgledati. Veleposlanik Nelson ne bi smio govoriti u ime građana BiH, što nerijetko čini, jer mu mandat za to nisu dali građani – izjavio je Dodik.

Punjenje džepova

Dodao je da primjedbe oko “punjenja džepova” domaćih političara “izlaze iz okvira dobre diplomatske prakse i dokazuju upravo tvrdnje da su strane diplomate u BiH preuzele ulogu domaćih političkih aktera, bez izbornog legitimiteta”.

– Takav istup u bilo kojoj drugoj državi svijeta svakog veleposlanika bi doveo u nezavidnu poziciju, ali BiH očigledno ni za veleposlanika Nelsona nije dovoljno ozbiljna država ako on tako bezbrižno iznosi tako teške kvalifikacije, naglasio je Dodik.

On je poručio da “Republika Srpska ostaje posvećena miru, razvoju i dijalogu sa svima u BiH i neće odustati od nastojanja da do dogovora dođe ne sa SAD, već sa svojim susjedima Bošnjacima i Hrvatima, s kojima ćemo ili pored kojih nastaviti život”.

Naglasio je da bi se veleposlanik Nelson trebao radovati svakom dijalogu i dogovoru domaćih političara.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!