Da tvrda kohabitacija predsjednika države i Vlade uključuje česta podbadanja, odavno je jasno. Točke razilaženja su neiscrpne – od političke biografije do izbora predsjednika Vrhovnog suda i diplomata. Podužem popisu pridružilo se i pitanje zapovijedanja Hrvatskom vojskom u mirnodopskim uvjetima. Rasprava se zahuktava uoči obilježavanja akcije “Bljesak” u Okučanima.

Trzavice između Banskih dvora i Pantovčaka ne jenjavaju. Na jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića da kao diplomat nije ostavio traga u Bruxellesu, predsjednik Zoran Milanović odgovara:

– Pitajte Milana Stojadinovića što je jučer mislio kad je rekao da je iza mene ostala kolona rabljenih automobila u Bruxellesu.

– Znate kako se kaže, onaj tko nema posla, i s jarićima nešto radi, uzvratio je premijer.

– Nisam rekao da je Hitler, to nije – Milan Stojadinović, Mićko, vojvoda od Čačka, pa što je tu loše, rekao je Milanović.

– Gledajte, čovjek vam laže i izmišlja stalno. Ja vidim da vi njega citirate da ja lažem, ja vam kažem da on laže, da se na izborima lažno predstavljao da je normalan, a vidite kako se ponaša da je to upitno, rekao je Plenković.

Ne slažu se predstavnici Vlade s predsjednikom Republike ni u tome ima li on kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga pravo odlučiti hoće li vojni vrh biti na obljetnici Bljeska.

Ministar obrane Mario Banožić objašnjava – Zakon nalaže da ministar obrane izdaje odluku, a načelnik Glavnog stožera daje zapovijed, dok predsjednik na to nema pravo.

– Temeljem članka 47. Zakona o obrani definirano je pod kojim je uvjetima predsjednik Republike vrhovni zapovjednik.

– Sve ostalo stvar je poštivanja ustavnih odredbi i ono što smo imali kao povijesnu ulogu predsjednika RH.

– Ja sam rekao da ja nikad nisam izdavao odluku o tome gdje će zapovjednici biti, pa neću to činiti ni sada, rekao je Banožić.

No predsjednik Milanović, kaže, usmeno je zapovjedio tko će biti s njim, a ne smije biti s izaslanstvom Vlade.

– Bit će Kruljac, bit će Luka Džanko, glavni zapovjednik, to će biti moje izaslanstvo, a tko će biti s Plenkovićem ,to ne znam, ali oni neće, rekao je Milanović.

– Interesantno je da će ti svi ljudi biti s predsjednikom umjesto da budemo svi zajedno, dodao je.


Dokaz je to da predsjednik politizira Hrvatsku vojsku – tvrdi premijer.

– To dovoljno govori o tome koliko je ispod razine funkcije na koju je, nažalost, dobio povjerenje većinskog birača zahvaljujući gospodinu Škori i njemu sličnima, rekao je Plenković.

Da razlog odvajanja izaslanstava nije samo epidemiološki – objašnjava ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Ovaj program je prvenstven temeljen na epidemiološkim mjerama, ali i odnosima koje Vlada nije ni na koji način niti inicirala niti prouzročila, rekao je Medved.

Tko će s kime stajati u Okučanima, vidjet će se u subotu – sigurno je jedino da će premijer i predsjednik biti na sigurnoj udaljenosti. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!