Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik u Podcastu Bura govorio je o tomu zbog čega se iz Hrvatske vratio u Središnju Bosnu, kakav treba biti šef bilo koje lokalne samouprave, kakve kvalitete i ciljeve treba imati. Također, govorio je i prethodnim porazima na izborima i mogućim izbornim prijevarama čija je bio žrtva.

“Prethodni porazi su mu samo dodatno motivirali da ustrajem u bavljenju politikom. Podrška koju sam dobio 2016. godine me je obvezala da ustrajem u političkoj borbi”, istaknuo je.

Govorio je i o tomu ima li mjesta nacionalnim političkim temama na razinama lokalne samouprave.

“Moje mišljenje je da nema. Vodio sam kampanju koja je nudila rješenja za probleme koje tište sve građane. Moji protukandidati su se bavili nacionalnim temama. Posebno mislim da nacionalne teme nemaju mjesta u Novom Travniku. Lokalni izbori su komunalni izbori. Kao kandidat načelnika smatrao sam kako ej iznimno važno voditi politiku koja je jednaka prema svima. Svima je potrebna razvijena infrastruktura i slično”.

Kao primjer loše kampanje istaknuo je ponovljene izbore u susjednom Travniku gdje su svi kandidati bili iste nacionalnosti, no svejedno su u kampanji dominirale nacionalne političke teme.

“Mislim da je uzrok tomu strah. kad se nema što drugo ponuditi onda se igra na strah. Ako se nema konkretnog rješenja za nešto, onda se priča o visokim nacionalnim temama i zaštiti nacionalnih interesa. Mi u BiH smo kontinuiranim izborima”, rekao je Dujo u razgovoru s urednikom i voditeljem Podcasta Bura Juricom Gudeljom.

Istaknuo je kako želi da Novi Travnik uistinu postane mjesto ugodnog života za sve svoje građane. Pri tom, pojasnio, da se ne misli na članove svih stranaka, kako se to često u BiH poima, nego uistinu na građane.

Govorio je i o tomu zbog čega odabrao svoju političku karijeru graditi kroz HDZ BiH. Rekao je kako HDZ-u BiH nije lako provoditi politike koje zagovara.

“Često nismo u stanju provesti što se zagovara iz objektivnih razloga. HDZ treba svježu krv, kao i svaka stranka. Trebamo prezentirati našu odgovornost te jače sudjelovati u javnom prostoru. HDZ je nastao kao pokret, narod je stao uz nas i zbog tog stoji i danas”.

Prokomentirao je i međunacionalne odnose u Središnjoj Bosni kazavši kako su međunacionalni incidenti uvijek motivirani od jedne strane. Naglasio je pak kako u Novom Travniku u zadnje vrijeme nema nikakvih incidenata.

“Nije vrijeme od pozivanja na rat. To nikomu danas ne treba”.

Govorio je i o stanju Općini Novi Travnik, o proračunu i planovima za budućnost. Istaknuo je kako je potrebno uključiti u financiranje projekata iz europskih fondova i drugih izvora financiranja. Objasnio je i zbog čega je smanjio plaće sebi kao načelniku te drugim općinskim službenicima a iznio je i svoju viziju budućeg Novog Travnika.

/HMS/

error: Content is protected !!