Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je predsjednik Milanović neuobičajenim riječima govorio o njemu, a potvrdio je kako je on osobno devedesetih imenovao Milanovića za načelnika odjela u Ministarstvu. O statusu hrvatske manjine u Srbiji, Grlić Radman kaže da ne uživa ni približna prava kao srpska manjina u Hrvatskoj.

“Svaki veleposlanik ima u svom zadatku predstavljanja države, kao najviši politički predstavnik, sve one poslove koji su u zemlji primateljici. Sigurno je da je isto tako jedan od prioriteta veleposlanika Biščevića i položaj hrvatske manjine u Vojvodini, odnosno Srbiji. Status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približno takav kao što je status srpske manjine u Hrvatskoj. Hrvatska se zalaže da Srbija ispoštuje bilateralni sporazum i načela reciprociteta zastupanja Hrvata, kako na pokrajinskoj razini tako i na republičkoj”, rekao je ministar Gordan Grlić Radman odgovorajući na pitanje o radu veleposlanika Biščevića u Srbiji.

Predsjednik Milanović je u srijedu najavio kako će hrvatski veleposlanik u Srbiji na čiji se rad tuže vojvođanski Hrvati, doći k njemu na konzultacije ovaj tjedan, dok je Grlić Radman u utorak rekao da Biščević uživa povjerenje hrvatske vlade koja stoji iza njega “kao jednog od najiskusnijih i najcjenjenijih hrvatskih diplomata”.

Neuobičajenima je ministar okvalificirao riječi predsjednika Milanovića koje je jučer izrekao o njemu, da je nabavljao papire i wc papir, tako odgovarajući na Radmanovu izjavu da mu je bio nadređen. “Gordan Grlić Radman nije bio diplomat, nego tajnik, zadužen između ostalog za nabavu toaletnog papira, bio je blizak rođak ili prijatelj ministra”, rekao je u srijedu Milanović.

 “Vi svi znate moj životopis, ja sam se u Hrvatsku vratio na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana 1991. godine. Prema tomu, ja sam kadar dr. Tuđmana i ušao sam već devedesetih u službu vanjskih poslova koja se formirala kao hrvatska služba vanjskih poslova. Dio sam jednog od prvih izvornih hrvatskih diplomata”, rekao je ministar Grlić Radman.

Gospodin Milanović zaposlen je u vrijeme ministra Mate Granića koji je bio najdugovječniji ministar vanjskih poslova. Na poziv Mate Granića 1997. postao sam načelnik kadrovske službe. Kasnije, ja sam donio odluku o postavljanju Milanovića za načelnika Odjela za mir i sigurnost, negdje devedeset i devete godine, rekao je Grlić Radman. Prema tome sam indirektno bio i nadređen gospodinu Milanoviću tada, dodao je.

Vrlo sam ponosan na razdoblje devedesetih, a mislim da bi se gospodin Milanović mogao prisjetiti upravo toga radoblja i biti ponosan na to razdoblje kada je on isto tako ostvarivao svoju diplomatsku karijeru.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!