Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH te novopečeni član stranke Narod i pravda, u srijedu je u emisiji „Dan uživo“ na sarajevskoj N1 televiziji kazao da će predložiti odnosno tražiti od Vlade Federacije BiH da se poništi natječaj za izbor ravnatelja Federalne uprave policije te da nakon toga Neovisni odbor Parlamenta Federacije BiH raspiše novi natječaj, piše Hrvatski Medijski Servis.

Inače, Neovisni odbor Parlamenta Federacije BiH još je 17. travnja 2019.  utvrdio rang listu kandidata za ravnatelja FUP- a po kojoj je prvoplasirani Zoran Galić, trenutni ravnatelj Granične policije BiH, koji se i u medijima već duže vremena spominje kao najozbiljniji kandidat za preuzimanje ove dužnosti.

Da iza najave o prijedlogu da se rezultati spomenutog natječaja ponište samo zbog toga da Galić ne bi bio izabran na ovu dužnost dade se naslutiti iza Čamparine izjave da su medijski spinovi da je Zoran Galić najizgledniji kandidat za ravnatelja FUP-a te da na toj listi koju je kreirao Neovisni odbor ima i drugih kandidata (1. Zoran Galić, s ukupno osvojenih 97 bodova; 2. Milan Galić, s ukupno osvojenih 96 bodova; 3. Ensad Korman, s ukupno osvojenim 89,5 bodova; 4. Robert Perić, s ukupno osvojenih 89 bodova; 5. Ljuban Frljić s ukupno osvojena 83,3 boda; 6. Mustafa Hujdurović, s ukupno osvojenih 79,6 bodova; 7. Zoran Čegar, s ukupno osvojenih 78,8 bodova, op., hms).

„To je to – politika licemjerstva nekih stvari. On je (Zoran Galić, op.) ravnatelj Granične policije i kontrolira 2.500 graničnih policajaca i to je mnogo važnija institucija. Ti isti, političke stranke koje obnašaju vlast na državnoj razini su njega doveli na državnu razini – za direktora Granične policije BiH“, rekao je Čampara.

„Zakonodavno-izvršni Čampara“

Što stoji iza ovih izjava ministra Čapmare o Zoranu Galiću, prvorangiranom kandidatu u natječaju za izbor ravnatelja FUP-a, Hrvatski Medijski Servis pitao je Svevlada Hoffmanna, savjetnika ravnatelja Granične policije BiH koji je i istaknuti stručnjak u oblasti pravnih i kriminoloških znanosti.

-Skandalozna je najava ministra unutarnjih poslova FBiH, županijskog zastupnika i zastupnika federalnog parlamenta, one man show, Aljoše Čampare da će u cilju izbjegavanja procedure izbora i imenovanja ravnatelja FUP-a, precizno propisane Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH, pribjeći kršenju zakona ali i kršenju ljudskih prava prvorangiranog kandidata gosp. Zorana Galića traženjem da se procedura imenovanja ravnatelja FUP-a poništi i raspiše novi natječaj, kazao je Hoffmann.

Sugovornik HMS-a kaže da je Čampara bio dužan 30 dana nakon što je Neovisni odbor sastavio rang-listu potencijalnih kandidata, istu proslijediti na odlučivanju Vladi FBiH.

-Ova izjava dana je od osobe koja je de iure, ali na žalost očigledno ne i de facto legitimirana da provodi zakone pa je to dodatno zabrinjavajuća činjenica. Da je Čampara iole opredijeljen da sprovodi zakone bio je dužan da 30 dana nakon dostavljenog prijedloga liste najbolje rangiranih kandidata sastavljene od strane Neovisnog odbora proslijedi Vladi FBiH na odlučivanje, a ne da ovisno od političkih opcija manipulira s izborom Zorana Galića za ravnatelja FUP a, kazao je Hoffmann.

Savjetnik ravnatelja GP BiH dodaje da je ministar Čampara javno najavio da će federalnog premijera poticati na činjenje kaznenog djela.

„Umjesto zakonitog postupanja Čampara kroz razgovor s novinarkom  javno najavljuje da će poticati premijera Vlade FBiH na činjenje kaznenog djela. S obzirom na situaciju u kojoj se Novalić trenutačno nalazi dobronamjerno mu savjetujem da ne nasjedne na nedobronamjernu namjeru zakonodavno-izvršnog Čampare“, rekao je Hoffmann.

/B. G./HMS/

error: Content is protected !!