-Mislim da će i na narednim izborima HDZ biti jedini mogući partner za formiranje vlasti na federalnoj i državnoj razini, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda u odgovoru na pitanje novinara portala Klix.ba bi li stranka odnosno “Bh. blok” (NiP, NS i SDP) kojem je na čelu u slučaju pobjede na općim izborima 2022. godine bio spreman koalirati s HDZ-om BiH kao najjačom političkom opcijom kod bh. Hrvata, piše Hrvatski Medijski Servis.

Konaković je mišljenja da HDZ BiH gotovo nikako ili u tragovima ima opoziciju unutar hrvatskog biračkog tijela te je spomenuo primjer Slavena Raguža i HRS-a koji bi, kako kaže, mogli biti tek neki početak nove priče u Hercegovini.

“Politika realnosti je da će HDZ BiH biti jedini mogući partner prilikom formiranja Vlade FBiH i Vijeća ministara. Prognoziram da bi upravo to mogla biti slamka spasa za ovu vladajuću trojku (SDA, SNSD i HDZ). Oni možda računaju, s obzirom na to da Dodik ima ozbiljnu, a Izetbegović prejaku opoziciju, da će tu slamku spasa oni pružati jedni drugima i to je ono što možda ugrožava naše ciljeve, dakle snaga HDZ-a i njihov koalicijski potencijal, istaknuo je Konaković.

Predsjednik NiP-a je kazao da bi, ukoliko politički blok kojega predstavlja, bude u mogućnosti formirati vlast koalirao s HDZ-om BiH, ali kako je rekao, to bi učinio pod potpuno drugačijim okolnostima nego je to slučaj danas u odnosima HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a.

“Ne zanimaju nas osobne pozicije i pozicije za stranačke dužnosnike. U tom dijelu morali bismo s HDZ-om BiH otvarati neka teška i bolna pitanja – prije svega o izmjeni Ustava oko koje se mi slažemo i zaštite dijela interesa hrvatskog naroda na koje oni imaju apsolutno pravo, ali samo u slučaju zaštite onog dijela građana koji se ne izjašnjava etnički. Dakle, apsolutno primjene presude Sejdić-Finci, a ne samo kada se tiče hrvatskog naroda”, rekao je Konaković i dodao:

-Spremni smo razgovarati o koaliciji na način da na čelo telekoma i sličnih institucija dođu najbolji ljudi. To je naš koncept, mišljenja je Konaković.

Što će reći Nikšić i Kojović?

Zanimljivo je vidjeti kako će na ovaj Konakovićev istup reagirati njegovi partneri iz Bh. bloka, čelnici SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović.

Podsjećamo, Nikšić je, gostujući u emisiji sarajevske Face televizije kazao kako “BH Blok” ima i hrvatsku komponentu, jer im je partner “Hrvatska stranka” Krešimira Zubaka i Bože Skopljakovića. Riječ je o stranci koja nema ni jednog zastupnika ni u Parlamentu BiH, ni u parlamentima entiteta, niti u županijskim skupštinama.

Isto tako, ranije je čelnik Naše stranke Peđa Kojović izjavio kako je cilj “BH Bloka”, nakon sljedećih izbora formirati vlast na razini BiH i Federaciji BiH bez nacionalnih stranaka SNSD-a, SDA i HDZ BiH. Kojović vjeruje kako će njihovi budući partneri SDS i PDP srušiti Dodika s vlasti u RS, dok bi oni SDP pobijedili na izborima, a HDZ eliminirati iz vlasti bez obzira na izborni rezultat te stranke među hrvatskim biračima.

-Cilj je osvojiti 6 pozicija u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije, što bi nam omogućilo da izaberemo predsjednika i dva dopredsjednika FBiH, te federalnu vladu nakon sljedećih parlamentarnih izbora, kazao je nedavno čelnik Naše stranke Peđa Kojović.

/B. G./HMS/

error: Content is protected !!