Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH reagiralo je na jučerašnje izjave veleposlanika SAD u BiH Erica Nelsona i specijalnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmera o krivici Rusije za stanje u BiH.

Balkanski uvjeti

– Sa zanimanjem smo se upoznali o izjavama specijalnog izaslanika američkog State departmenta za Zapadni Balkan Palmera i veleposlanika SAD u BiH Erica Nelsona. Prema Palmeru, i očigledno je da nije samo on tog mišljenja, za sve nevolje u BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentirati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: “Dobro je što nas još nisu okrivili za ubojstvo Franca Ferdinanda – priopćeno je iz veleposlanstva Rusije.

Dalje se ukazuje na, navedeno je, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje “velike Bosne i Hercegovine”.

– Primijetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uvjetima omaške se obično ne primjećuju. Kada se ovdje govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primjer su pokušaji da se stvori velika Albanija – navodi se u reakciji veleposlanstva Rusije u BiH.

U veleposlanstvu Rusije se pitaju: “Neće li alegorija izaslanika američkog State Departmenta za Zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje „velike BiH“?

– Kad je riječ već izgovorena… Također su zanimljive izjave veleposlanika Nelsona. Koliko se sjećamo, nedavno je govorio o ‘pesnici’ Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku. Sada kolega proglašava Dayton ‘retrogradnim’ (zanima nas šta bi na to rekao ‘tvorac izvornog Daytona’ Richard Hoolbrook), pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Daytona (izvornog ili modificiranog?) i „korupcije“, stoji u priopćenju veleposlanstva Rusije u BiH.

Prijateljska pesnica

Iz Veleposlanstva Rusije navode da ispada da su u prijateljskoj pesnici ipak sankcije, za svaki slučaj.

– Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: ‘Više možete postići s lijepom riječju i pištoljem, nego samo s lijepom riječju – dodaje se u priopćenju.

/HMS/

error: Content is protected !!