AstraZeneca je u petak objavila da je u prvom kvartalu ove godine prodala cjepiva protiv covida-19 u vrijednosti od 275 milijuna američkih dolara i da će za mjesec dana isporučiti 200 milijuna doza, s obzirom na to da su rezultati bolji od očekivanih i prognozirani rast u drugoj polovici godine dali vjetar u leđa tvrtkinim dionicama.

Glavni izvršni direktor Pascal Soriot branio je u petak ritam isporuke cjepiva, kazavši da kompanija nije dala prevelika obećanja.

Europska komisija tužila je u ponedjeljak na sudu u Bruxellesu AstraZenecu zbog nepoštivanja ugovorenih rokova isporuka cjepiva protiv covida-19.

Smatra se da su kašnjenja isporuka cjepiva iz te britansko-švedske tvrtke jedan do razloga što Europska unija kasni u procjepljivanju stanovništva za Velikom Britanijom, Sjedinjenim Državama te Izraelom.

Istodobno, regulatori istražuju rijetke slučajeve krvnih ugrušaka koji su vjerojatno povezani s tim cjepivom.

AstraZeneca, koja je obećala da neće ostvarivati profit na cjepivu za vrijeme trajanja pandemije, prvi je put objavila financijske podatke o distribuciji i prodaji cjepiva koje je razvila sa Sveučilištem u Oxfordu.

Kompanija navodi da prihodi uključuju isporuku oko 68 milijuna doza cjepiva, dodajući da prodaja u Europi vrijedi 224 milijuna dolara, na tržištima u nastajanju 43 milijuna te 8 milijuna u ostatku svijeta.

Prihodi od 275 milijuna dolara za 68 milijuna doza odgovaraju cijeni od oko četiri dolara po cjepivu.

– Isporuke (cjepiva protiv covida-19) se povećavaju kako se proizvodnja poboljšava, rekao je Soriot na briefingu, dodajući da je tvrtka na putu da isporučuje 200 milijuna doza na mjesec.

– Nikada nismo dali prevelika obećanja, komunicirali smo što smo tada mislili da ćemo postići, rekao je.

AstraZenecine dionice porasle su u petak ujutro 3,5 posto na 7,654 penija, pa bi to mogao biti njihov najbolji dan od listopada. Dionice su u srpnju 2020. postigle rekorde na krilima optimizma u vezi cjepiva, no godinu su završile s padom od četiri posto.

Pfizer, čije je cjepivo protiv covida-19 razvijeno u suradnji s njemačkim partnerom BioNTechom višestruko skuplje od AstraZenecina, očekuje da će od njegove prodaje ostvariti prihod od 15 milijardi dolara, dok analitičari prognoziraju u prosjeku čak 18 milijardi.

BioNTech očekuje ove godine prihod od gotovo 10 milijardi eura od prodaje tog cjepiva.

Moderna je u veljači objavila da očekuje da će ove godine na prodaji svojeg cjepiva protiv covida-19 ostvariti prihod od 8,4 milijarda dolara.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!