Japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi u Sarajevu se sastao s ministricom VP BiH Biserom Turković, izvještava HINA. Potpisali su sporazum kojim će japanska ,vlada donirati 500 miljuna jena (oko 7,4 milijuna maraka) za opremanje službi za nadzor granica i ilegalnih prelaska.

“Pomoć će biti iskorištena za kupnju vozila graničnoj policiji BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, MUP-ovima Republike Srpske i Federacije BiH kao i Unsko-sanske županije”,- detaljnije je objasnila Turković.

Granična policija BiH ima velikih problema u zadržavanju ilegalne migracije, a upravo kroz BiH prolazi najfrekventnija ruta kojom žele doći do zapadne Europe. Jedno od objašnjenja jest slaba opremljenost i malen broj policajaca kojima je teško čuvati dugačku, razgranatu i često nepristupačnu granicu sa Srbijom i Crnom gorom. Dok je granica Srbije i BiH uglavnom laka za prijeći migrantima, granica s Hrvatskom i EU nešto je veći, ali ne i nepremostiv izazov za ilegalni prijelaz. Zašto je razlika u propusnosti između te dvije granice može biti objašnjeno na više načina: slabom opremljenosti BiH policije, korupcijom, suosjećanjem, zaštitom EU granica ili religijsko-geopolitičkim razlozima.

Bilo kako bilo, Japan je odlučio, barem malo, pomoći. Japan je službeno priznao BiH 1996. Godinama nakon završetka rata ova dalekoistočna zemlja je bila jedna od najvećih donatora koji su pomogli obnovi BiH i razvojnim projektima. Japan je i stalni član Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), tijela koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma a okuplja i druge najutjecajnije zapadne države te Tursku i Rusiju.

/HMS/

error: Content is protected !!