Predsjednik Udruge stanica za tehnički pregled Federacije BiH Ramiz Begović upozorio je kako svakodnevno u Bosni i Hercegovini u prometu na cestama sudjeluje približno 500.000 motornih vozila što znači da svaki dan u atmosferu iznad BiH dospije približno 10.000,000.000 litara ispušnog plina, piše bh. izdanje Večernjeg lista.

Napominje kako se od 1. siječnja 2017. godine ekotest provodi prema Pravilniku o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (ekotest) u stanicama za tehnički pregled vozila, koji je sukladan europskoj smjernici 2014/45/EC. Prema ovom pravilniku, ekotest se provodi na tehnički zahtjevniji i točniji način nego kako se radilo do 1. siječnja 2017. godine.

Dodaje kako je u prijelaznom razdoblju ispitivanja ispušnih plinova napravljen značajan pomak u kvaliteti ispušnih plinova voznog parka.

Statistički pokazatelji govore kako je broj neispravnih vozila glede kvalitete ispušnih plinova smanjen, a istodobno su otklonjene mnoge dječje bolesti koje su se pojavljivale u stanicama za tehnički pregled vozila vezane uz ovo ispitivanje, navodi Begović.

Podaci za 2020., kada je svako vozilo koje se mora podvrgnuti ekotestu moralo zadovoljiti i zahtjeve o kvaliteti ispušnih plinova, sukladno propisima donesenim u BiH, govore kako je ukupan broj neispravnih vozila na ekotestu smanjen na 1,63 posto.

Ovakav padajući postotak neispravnosti, smatra Begović, samo je dokaz da je prijelazno razdoblje ispitivanja ispušnih plinova dobro iskorišteno te da i u budućnosti treba nastaviti s daljnjim razvojem i usavršavanjem svih navedenih aktivnosti.

Napominje kako je prosječna starost vozila u Federaciji iznad 16 godina čime se povećava rizik od prometnih nesreća i zagađenja okoline, odnosno ugrožavanja zdravlja stanovništva i životne sredine.

Predsjednik Udruge stanica za tehnički pregled Federacije BiH podsjeća kako je Ministarstvo prometa i veza Federacije donijelo Pravilnik o ispušnim plinovima kojim je regulirano mjerenje postotka štetnih plinova prilikom sagorijevanja, odnosno rada motora, a koji se mjeri najsuvremenijom opremom kojom raspolažu sve stanice tehničkog pregleda u Federaciji.

Po njegovom mišljenju, višestruka je opravdanost uvođenja kontrole ispušnih plinova, koji su rađeni po smjernicama Europske zajednice.

Zaštita okoline, stanovništva, poboljšanja ekoloških uvjeta, materijalnih dobara i smanjenja zagađenosti uopće primarni je zadatak i potpuna opravdanost mjerenja ispušnih plinova i njihova svođenja na dopuštenu mjeru, kazao je Begović u razgovoru za ‘Večernjak’.

Napomenuo je kako smjernice Europske zajednice predviđaju, odnosno traže, da se do 2050. godine zabrani upotreba goriva koja su štetna za okolinu i zagađuju planet te da se tu ogleda potpuna opravdanost uvođenja ekotesta.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!