U Varaždinskoj bolnici tijekom noći je zbog teške upale pluća uzrokovane covidom-19 umrla 32-godišnja trudnica, no liječnici su uspjeli poroditi dijete, izvijestio je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić.

“Riječ je o mladoj ženi od 32 godine, koju smo uspjeli poroditi, ali je zbog komplikacija, odnosno teške upale pluća, preminula”, rekao je Kudelić Hini.

Kako piše Jutarnji, umrla žena bila je na respiratoru. Već je neko vrijeme ležala intubirana na Odjelu intenzivne njege Opće bolnice Varaždin. Kad je došao trenutak poroda, liječnici nisu imali drugog izbora nego poroditi je carskim rezom.

Dijete su spasili, no 32-godišnjakinja je umrla.

Kako javlja HRT, liječnici su uspjeli spasiti dijete carskim rezom u 32. tjednu trudnoće. Dijete ima 2200 grama i dobrog je zdravstvenog stanja. Čeka se nalaz je li pozitivno na koronu.

Porast hospitalizacija

Tijekom ovog mjeseca u bolnici je zabilježen linearni porast hospitalizacije osoba zaraženih koronavirusom, a, iako se u posljednjih nekoliko dana brojka ustabilila, kliničke slike bolesnika puno su teže, kazao je u nastavku razgovora za HRT.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kudelić kaže da je u prethodnom valu pandemije uz dvostruko veći broj hospitaliziranih pacijenata, odnosno njih 300, na respiratoru bio manji broj ljudi, najviše u jednom trenutku njih 24.

“U ovom valu broj hospitaliziranih je upola manji, ali bolesnika koji zahtijevaju intenzivno liječenje i respiratore je između 25 i 30”, istaknuo je Kudelić

Ranije se ljudima stanje pogoršavalo nakon 10 do 15 dana, a danas je to razdoblje kraće pa pacijenti završe u bolnici već nakon pat ili šest dana, i to s naglim pogoršanjem.

“Ti pacijenti vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru. Osim toga, u prijašnjem valu statistika je govorila u prilog osoba starije životne koje su imale izraženije komorbiditete, a sad je sve veći postotak teže oboljelih koji nemaju drugih komorbiditeta”, naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

Izvor:jutarnji.hr

error: Content is protected !!