Pozicioniranje Elvisa Živkovića u federalni Dom naroda i to u Klub srpskog naroda, iako svi znaju da je godinama Hrvat i da je poštovao sve što njihovi običaji nalažu, dodatni je udarac za sve Srbe u FBiH.

Tvrdi to za “Glas Srpske” predsjednik Općinskog odbora SNSD-a u Odžaku i povjerenik za Županiju Posavsku Damir Ivetić nakon što je na sjednici Skupštine te županije potvrđen Živkovićev odlazak u Parlament FBiH. Ivetić podvlači da je na sceni novi slučaj “Željko Komšić”.

Ivetić je naglasio da je Živković Hrvat koji se izjasnio da je Srbin radi osobne koristi, ne mareći za srpski narod na ovim prostorima.

Podsjetio je da je na izborima 2018. godine dobio svega 280 glasova, a samo 13 u onim mjesnim zajednicama gdje su Srbi većinski.

– Živković, koji je kadar iz Posavske stranke, na izborima se 2012. godine izjasnio kao Hrvat, a 2018. godine se izjasnio kao Srbin, iako je 35 godina bio Hrvat, što dokazuje i njegovo porijeklo i krštenje u katoličkoj crkvi, a i djeca su prošla krizmu, koja nije srpski običaj – kazao je Ivetić za Glas Srpske.

Osudio je, kako je naveo, novi slučaj “Komšić”, koji dodatno otežava ionako pretežak život Srba u ŽP.

– Ne možemo se pomiriti s tim da je SIP , pred Vaskrs, odlučio na ovaj potez. Mi, legalni i legitimni srpski predstavnici ne prihvaćamo ga kao predstavnika našeg naroda. Za sve ove godine Živković nije nijednom posjetio srpske mjesne zajednice niti pomogao nijednoj srpskoj obitelji. Ovo je još jedan dokaz da je BiH zemlja apsurda i da su i te kako potrebne izmjene Izbornog zakona prije izbora 2022. godine – istakao je Ivetić.

Dodao je i da je Živković jedini “Srbin” koji je zaposlen u institucijama županije te je za zastupnika u Skupštini izabran glasovima Hrvata.

– Hitno je potrebno zaštititi srpski narod u Posavini – naveo je Ivetić i istaknuo da Srbima u Posavini podršku i zaštitu trebaju pružiti sve razine vlasti u BiH, kao i Republika Srpska.

Ovdje treba naglasiti i to da Posavska stranka nije članica Hrvatskog narodnog sabora BiH kao krovnog političkog tijela Hrvata u BiH.

Predsjednik Skupštine Posavske županije, HDZ-ov Blaž Župarić potvrdio je još  tijekom 2019. godine da HDZ BiH neće glasovati za Živkovića jer on nema podršku srpskog naroda, podsjeća HMS.

“HDZ-BiH se protivi da predstavnici jednog ili dva naroda biraju predstavnike u vlasti trećeg naroda. Poznat je slučaj Željko Komšić, koji je izabran na funkciju člana Predsjedništva BiH protiv volje hrvatskog naroda, i zbog toga HDZ u Posavskoj županiji nije spreman glasati za Živkovića, koji nema podršku srpskog naroda”, rekao je tada Župarić.

/HMS/

error: Content is protected !!