Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik 4. ožujka na području općine Teočak spriječili su krijumčarenje 18 osoba afroazijskog porijekla u saradnji s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Regionalni centar Tuzla i Policijske stanice Teočak.

U vezu sa ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin Bosne i Hercegovine koji je u vozilu bh. nacionalnih oznaka krijumčario četiri ilegalna migranta.

Daljnjim radom na terenu, pronađena je grupa od 14 migranata a koja se dovodi u vezu s krijumčarenim migrantima iz vozila. Organizator krijumčarenja druge grupe migranata koja je pronađena u šumi je osoba afroazijskog porijekla (po izjavi državljanin Pakistana), priopćila je Granična policija BiH.

Pod nadzorom dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH i prema naredbi suca za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres osumnjičenih osoba, a tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti novac, mobilni telefoni s pripadajućim karticama te drugi dokazni materijali. Svih 18 krijumčarenih migranata je izjavilo da dolazi iz Pakistana.

Tijekom dana državljanin Pakistana će uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu “krijumčarenje osoba” biti predani tužitelju Tužiteljstva BiH. Daljnji rad nad krijumčarenim migrantima nastavit će službenici Službe za poslove sa strancima BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!