Na njemačkim benzinskim stanicama pojavila se nova vrsta ekološkog benzina. U klasični benzin zamiješano je čak 33 posto ekoloških komponenti, što smanjuje emisije CO2 za minimalno 20 posto.  Što je nova komponenta u sastavu goriva? To su etanol i drugi spojevi, koji se dobivaju iz posebnog ulja, otpadnog proizvoda proizvodnje papira. Ovo gorivo kreirali su Shell i Bosch, piše Revija HAK.

– Na putu prema klimatski prihvatljivoj mobilnosti, ne smijemo dopustiti da bilo kakve tehničke mogućnosti ostanu neiskorištene, od elektromobilnosti do obnovljivih goriva. Svaki djelić CO₂ koji uštedimo može nam pomoći u postizanju naših klimatskih ciljeva -kaže dr. Uwe Gackstatter, voditelj pogonskog odjela u Boschu.

Za prodaju novog goriva može poslužiti stara infrastruktura na benzinskim stanicama, a mogu ga korstiti svi moderni benzinci koji podržavaju E10 goriva (to su gotovo svi novi modeli). Visokokvalitetni aditivi u gorivu također osiguravaju visoku razinu čistoće motora i zaštite od korozije.

Osim što je klimatski prihvatljiv, Blue Gasoline nudi i prednost posebno visoke stabilnosti prilikom skladištenja, što, prema Gackstatterovom mišljenju, čini eko gorivo posebno pogodnim za upotrebu u plug-in hibridnim vozilima. Naime, gorivo će moći dugo ostati u spremištu, odnosno rezervoaru.

Na početku će se gorivo distribuirati u Boschevom tvorničkom krugu (ukinut će se tradicionalna E10 goriva), a potom će biti osigurana opskrba benzinskih stanica – za početak, u Njemačkoj.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!