Savez za bolju budućnost (SBB) pozvao je danas Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i vlade županija koji su osnivači Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da reagiraju i detaljno utvrde stanje u toj ustanovi nakon što je iz nje otišlo 13 anesteziologa.

Smatraju kako je zbog odlaska anesteziologa, ključnih liječnika u procesu liječenja, ugrožen sustav pružanja zdravstvene zaštite u cijeloj Federaciji BiH, a u vremenu pandemije koronavirusa to unosi dodatan strah među građane.

Stoga je SBB pozvao nadležne institucije da utvrde stvarno stanje u KCUS-u i javnosti daju odgovarajuće informacije, a ocijenili su kako zbog novonastale situacije, osim vlada Federacije i županija, u rješavanje stanja u KCUS-u mora biti uključen i Federalni parlament.

Uz podsjećanje kako su i ranije kao stranka opozicije ukazivali na negativne procese u KCUS-u, pozvali su rukovodstvo Federalnog parlamenta da sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatralo stanje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, priopćeno je iz SBB-a.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!