Privatno pismo koje je vojvotkinja od Sussexa slala ocu Thomasu Markleu njezini su odvjetnici proglasili ‘originalnim književnim djelom‘ jer je pisano rukom, što znači da autor polaže autorska prava. Sudac je utvrdio da je pismo privatno i da Meghan nije imala pomoć u pisanju od nikoga iz Palače, piše Gloria.hr

Nakon dugog i mučnog sudskog postupka, vojvotkinja izborila je tužbu zbog kršenja autorskih prava protiv izdavača Mail On Sunday, nakon što su oni objavili pismo koje je slala svom otuđenom ocu Thomasu Markleu. Ova pobjeda dolazi nakon što je Meghan tužila Associated Newspapers Ltd zbog niza članaka u kojima su objavljeni dijelovi pisma, a sumnjalo se da je Meghan imala pomoć iz Palače.

U veljači je vojvotkinji odobrena kratka presuda u vezi s njezinim zahtjevom za privatnost, negirajući potrebu za suđenjem za taj dio slučaja.

Sudac je, naime, presudio kako je nedvojbeno “riječ o privatnom pismu. Većina onoga što je objavljeno odnosi se na osjećaje tjeskobe tužiteljice zbog ponašanja njezina oca, kako je ona to vidjela i razdora između njih dvoje. To su privatne i osobne stvari. Tužiteljica je razumno očekivala da će sadržaj pisama ostati privatan”…

Na ročištu na daljinu sudac Lord Justice Warby donio je kratku presudu u vezi s preostalim dijelovima Meghanine tužbe za autorsko pravo, nakon što su odvjetnici koji djeluju u ime kraljice Elizabete II. rekli da ne pripada Kruni.

Sudac je trebao utvrditi je li njezino pismo ocu prije slanja ocu prošlo kroz ruke Jason Knaufa, njezinog nekadašnjeg tajnika za odnose s javnošću, odnosno je li on koautor pisma. No, Knauf je odlučno porekao bilo kakvu umiješanost u kreiranje pisma.

Associated Newspapers Ltd naređeno je da na naslovnici objavi službenu izjavu, a na trećoj stranici navod da su novine povrijedile autorska prava vojvotkinje od Sussexa, objavivši dijelove osobnog i privatnog pisma njezinu ocu Thomasu Markleu. Ipak, sud je ANL-u dao neko vrijeme za žalbu pa je objava službene izjave stavljena na čekanje.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!