Čini se da Bill Gates nije napustio upravni odbor Microsofta samo kako bi se posvetio svojoj humanitarnoj fondaciji već zbog  afere koju je imao sa zaposlenicom, objavio je Wall Street Journal i potaknuo nagađanja o okolnostima oko njegovog razvoda.  Pozivajući se na upućene izvore rečeno je da je Gates zatražio odlazak sa svoje pozicije u ožujku 2020. godine nakon što je izvanbračna veza postala predmetom istrage tvrtke, a samo tri mjeseca nakon što je ponovno izabran odbor kompanije.

Objašnjavajući svoju odluku, Gates je tada dao izjavu u kojoj je najavio da se želi usredotočiti na filantropiju, dodajući da će i dalje djelovati kao savjetnik izvršnog direktora Microsofta Satye Nadelle. Također je dao ostavku na mjesto u upravi Berkshire Hathaway Inc., konglomerata koji je vodio njegov kolega milijarder, poduzetnik Warren Buffett.

No, prema Journalu, iza Gatesova odlaska krio se niz skandala. Krajem 2019. članovi uprave Microsofta navodno su upozoreni na pismo koje je poslala zaposlenica firme u kojem je detaljno opisala odnos koji je imala sa softverskim magnatom. Navodno je tražila da Gatesova sada otuđena supruga Melinda French Gates također pročitala njezino pismo u kojem se detaljno opisuje navodna afera.

image

Članovi odbora kojima je povjeren zadatak da se bave tim pitanjem unajmili su odvjetničko društvo da istraži moguće kršenje zakona. List navodi kako je vodstvo tvrtke strahovalo da je odnos uistinu bio neprimjeren. Članovi odbora također su navodno izrazili zabrinutost zbog Gatesovog odnosa s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyem Epsteinom. Gates je zatim odstupio sam prije nego što je odbor donio formalnu odluku o tom pitanju.

Kompanija je potvrdila da su dobili takve pritužbe od ženskih članova osoblja, da su proveli istragu te da je zaposleni s kojom je Gates pokušao uspostaviti intimnu vezu pružena podrška i pomoć. Gatesov glasnogovornik je također potvrdio da se milijarder upustio u aferu “prije gotovo 20 godina”, ali je istaknuo da je veza “sporazumno završila”. Gatesov predstavnik je međutim inzistirao da njegova odluka da napusti upravni odbor nije povezana s tim pitanjem.

Što se tiče odnosa s Epsteinom tu su isto iscurili neki ružni detalji. Gates mu je navodno obećao pomoći povratiti ugled izgubljen nakon presude iz 2008. zbog podvođenja maloljetnica, a priča se i da ga je tražio bračne savjete te o svom braku pričao kao o toksičnom odnosu. Glasnogovornik je pokušao opovrgnuti i te navode i rekao da Gates nikada o Melindi nikada nije pričao na omalovažavajući način. 

U nepovezanom tekstu, New York Times je tvrdio da je Gates u nekoliko navrata pokušao zavesti žene koje su radile u Microsoftu i njegovoj filantropskoj zakladi zbog čega je njegovo ponašanje došlo na glas sumnjivoga. Čini se da je Melindi sve to skupa bilo previše, a navodi se i da je posebno smetao njegov odnos s Epsteinom.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!