U Indiji tijekom drugog vala pandemije COVID-a raste broj pacijenata s potencijalno opasnom gljivičnom infekcijom Candida auris, ponekad zvanom i “bijelim gljivicama”, prenosi BBC.

Candida auris, otkrivena prije nešto više od desetljeća, najčešće je detektiran mikrob na jedinicama intenzivne njege diljem svijeta, a smrtnost mu je oko 70 posto. Jedna je to od više gljivičnih infekcija čiji je porast zabilježen tijekom drugog vala u Indiji.

BBC-jev dopisnik iz Indije navodi primjer sredovječnog pacijenta s COVID-om koji je u svibnju primljen na jedinicu intenzivne njege u bolnici u Kolkati, gradu na istoku Indije. Nakon pogoršanja stanja završio je na respiratoru, a primio je i steroide, koji mogu spasiti živote teško bolesnih COVID-pacijenata, ali stručnjaci upozoravaju da također smanjuju imunitet i podižu razinu šećera u krvi. Nakon što se oporavio i bio spreman ići kući, liječnici su otkrili da je zaražen ovom gljivičnom infekcijom, koja je smrtonosna i otporna na lijekove.

Dr. Om Srivastava, specijalist za zarazne bolesti iz Mumbaija, rekao je kako zapažaju povećan broj pacijenata s Candidom auris tijekom drugog vala COVID-a.

– Mnogo je bolesnih ljudi na jedinicama intenzivne njege i mnogi od njih su na visokim dozama steroida. To bi mogao biti razlog, rekao je Srivastava.


Postoje dvije vrste gljivica Candida – auris i albicans – i one mogu biti kobne za ljude.

Candida može biti prisutna na ranim površinama, poput zastora za tuš, računalnih ekrana, stetoskopa… Liječnici kažu da Candida auris često uzrokuje infekcije krvotoka, ali može utjecati i na respiratorni sustav, središnji živčani sustav i unutarnje organe, kao i kožu.

Najmanje 5 posto COVID-19-pacijenata postane teško bolesno i zahtijevaju intenzivnu njegu, a stručnjaci kažu da su oni koji završe na respiratorima rizičniji za razvoj bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Liječnici smatraju da je glavni razlog za zarazu snižena infektivna kontrola u pretrpanim jedinicama intenzivne njege. Kao mogući razlog navodi se i pretjerana upotreba steroida i drugih lijekova, koji oslabljuju imunosni sustav, a COVID-pacijenti na jedinicama intenzivne njege podložniji su takvim infekcijama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!