LA Clippersi sinoć su u majstorici serije prvog kruga doigravanja pobijedili Luku Dončića i Dallas Maverickse 126:111. Sad su poznati svi sudionici konferencijskih polufinala.

A među njima će prvi put u povijesti biti tri hrvatska košarkaša nakon što se Ivica Zubac pridružio Bojanu Bogdanoviću i Dariju Šariću.

Ironija sudbine je u tome što je prvi put ovoliko hrvatskih igrača zakoračilo dublje u playoff baš u sezoni kada je to suprotno interesu reprezentacije, koja od 29. lipnja u Splitu igra kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Jedan od njih trojice, a možda i dvojica, proći će u finale Zapada i tako zasigurno otpasti s popisa Veljka Mršića.

Bogdanović ili Zubac sigurno će u finale Zapada
Bogdanovićeva Utah igra protiv Zupčevih Clippersa, što znači da će pobjednik te serije sigurno propustiti splitski turnir. U drugom polufinalu Zapada Phoenix Sunsi s Dariom Šarićem favoriti su protiv Nikole Jokića i Denver Nuggetsa.

Te bi se serije mogle otegnuti do 20. lipnja, kada su na rasporedu potencijalne sedme utakmice, što znači da bi čak i poraženi imali samo devet dana da odrade izlazne razgovore s medijima i klubom, presele sve potrebno na drugi kontinent, a onda ili uzmu nekoliko dana odmora od naporne sezone i priključe se momčadi u kojoj većinu suigrača ne poznaju u posljednji trenutak uoči turnira, ili “iz aviona” uskoče na završne pripreme.

Reprezentacija je već zbog ozljeda izgubila Luku Šamanića, Dragana Bendera i Krunu Simona, ali barem je opet na raspolaganju Mario Hezonja, koji bi naposljetku mogao postati i naša najveća uzdanica u borbi za Tokio.

Ovo se ljeto ispostavilo kao zaista pogrešan trenutak da Bogdanović, Šarić i Zubac ispišu povijest hrvatske košarke i postanu prvi naš trojac u drugom krugu NBA doigravanja.

Hrvatska je još prošle sezone u NBA ligi imala rekordnih šest igrača, ali nikad nije imala više od trojice u doigravanju. Ove je sezone mogla da San Antonio Spursi nisu zapeli u play-inu, ali Šamanić zbog ozljede ionako ne bi konkurirao za nastup.

Hrvatska je prvi put trojicu u play-offu imala još 1995.
Prvi put Hrvatska je imala tri igrača u NBA playoffu još u “pionirskim” godinama, kada su u njemu 1995. sudjelovali Toni Kukoč s Chicago Bullsima, Dino Rađa s Boston Celticsima i Žan Tabak s Houston Rocketsima. Boston je ispao u prvom krugu, Bullsi unatoč povratku Jordana u drugom, a Tabak je kao povremena rezerva za Hakeema Olajuwona osvojio prsten.

Prije tri godine Ante Žižić je u sličnoj ulozi došao do finala s Clevelandom u svojoj rookie sezoni, a u prvom krugu je u sedam utakmica eliminirao žilavu Indianu s Bojanom Bogdanovićem. Dario Šarić s Philadelphijom je prošao prvi krug, ali ispao u polufinalu Istoka.

Prošle sezone Zubac je s Clippersima ispao u drugom krugu, Mario Hezonja s Portlandom u prvom, kao i Utah, koja zbog operacije zgloba nije u sastavu imala Bogdanovića.

To znači da bi se prvi put moglo dogoditi i da Hrvatska ima dva igrača u konferencijskom polufinalu, ako Phoenix prođe Denver, a u tom bi slučaju sigurno imala i jednog finalista.

Četiri su Hrvata igrala u NBA finalima
Dražen Petrović bio je prvi Hrvat u NBA finalu 1990. kad rezerva u Portland Trail Blazersima. Toni Kukoč osvojio je tri naslova prvaka s Chicago Bullsima (1996. – 1998.), Žan Tabak jedan s Houstonom 1995., a pet godina kasnije u sličnoj je ulozi došao do finala s Indianom. Nakon njega još je samo Ante Žižić s Clevelandom 2018. osjetio NBA finale.

Od ovogodišnjih hrvatskih aktera NBA doigravanja najveću ulogu ima Bogdanović, koji je u pet utakmica prvoga kruga za Utah Jazz postizao 18.4 koša i 4.8 skokova uz impresivnih 49% šuta iz igre i 43% za trice, što pokazuje da je nakon oscilacija u većem dijelu regularnog dijela sezone konačno pronašao stabilnu formu.

Zubac i Šarić doživjeli su popriličnu demociju u doigravanju. Zubac je iz taktičkih razloga nakon dvije utakmice serije protiv Dallasa sveden za ulogu epizodista te je u sedam utakmica u prosjeku igra 14 minuta te postizao 3.6 koševa i 5.1 skok. Šarić je pak potpuno ispao iz rotacije Sunsa nakon dvije utakmice, a u jednoj je igrao “garbage time”. Ukupno je u tri nastupa imao prosjeke od 3.7 koševa i 1.7 skokova za 11 minuta.

Obojica su bili žrtve teških matchupova i očekuje se da bi u idućim serijama trebali imati značajniju ulogu, posebno Zubac.

izvor:index.hr

error: Content is protected !!