Nikolina Ćaćić (20) postala je prva hrvatska boksačka olimpijka u povijesti nakon što je na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu izborila Olimpijske igre u Tokiju. Članica BK Omege Zagreb donijela je već prve velike medalje za ženski boks u Hrvatskoj kad je postala svjetska i europska prvakinja u mlađim seniorkama, a sad je donijela i najveći uspjeh u povijesti hrvatskog ženskog boksa.

Mlada Zagrepčanka je u neviđenoj drami, u meču bez daha, bespoštednoj borbi od prve do posljednje sekunde velikim preokretom izborila put u Tokio u kategoriji 57 kg pobjedom nad turskom prvakinjom Aycan Guldagi sudačkim preglasavanjem (3-2).Nikolina je pobjedu izborila u trećoj rundi u kojoj je morala stizati bodovnu prednost Turkinje iz prve dvije runde.

Tako je zgrabila je svoju posljednju šansu za Olimpijske igre u repesažu, svoj posljednji vlak za Tokio, nakon što je u osmini finala u Parizu pobijedila Latvijku Amandu Millere, a u četvrtfinalu izgubila od europske prvakinje, Talijanke Irme Teste.

– Dvije runde bile su užasno “guste”. Guldagi me malo i iznenadila, jer je bila puno pripremljenija i bolja nego lani u Bugarskoj kada sam je bez puno problema pobijedila. Trener Franjo mi je rekao da moram krenuti u juriš na sve ili ništa, da gubim meč i znala sam da moram napraviti osjetnu prednost da bih ga okrenula u svoju korist. I Turkinja se borila svim srcem, za obadvije je to bila prilika jednom u životu, imala sam osjećaj kao da smo razjareni bikovi jedna nasuprot druge i da ne biramo sredstva. Ne znam kakve sam sve udarce primila, nisam ih osjećala koliko sam bila pod adrenalinom. Neka, sve se isplatilo, govorila je skromna Nikolina, nova olimpijka sa samo 20 godina.

Nikolinu nakon povratka iz Pariza ubrzo, od 15. lipnja čeka Europsko U-22 prvenstvo u Italiji.

Luka Plantić (24), naš olimpijski heroj i sigurni putnik za Tokio, nezasluženo je zaustavljen u polufinalu poluteške kategorije (81 kg) kvalifikacijskog turnira u Parizu. Suci su preglasavanjem 3:2 pobjedu dodijelili favoriziranom Britancu Benjaminu Whittakeru, premda je naš prvak bio evidentno bolji i zaslužio prolazak u finale turnira.

– Očito je jaki britanski lobi tako odlučio prije meča. Lomio sam ga, trebao sam imati uvjerljiviju prednost već nakon prve runde, a potpuno mi je nevjerojatno kako su druge dvije, uz njegovu javnu opomenu, presudili za Whittakera. Oštećen sam sramotno u tom meču, no najbitnije je da sam se kvalificirao. Sad ću se još jače pripremiti za olimpijski turnir u Tokiju, a ako se ponovo sretnem s tim Englezom, riješit ću ga prekidom, neće mu pomoći suci, kazao je Plantić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!