Košarkaški savez BiH je nakon brojnih prozivki od strane klubova koji su odbili sudjelovanje na Final Four turniru planiranom za odigravanje u Širokom Brijegu objavio priopćenje o tome kako je tekla organizacija završnice domaćeg prvenstva.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Zbog velikog interesa ljubitelja košarke u Bosni i Hercegovini, ali i kompletne javnosti, o temi zaključenja sezone Prvenstva BiH za muškarce, Košarkaški savez BiH objavljuje priopćenje kako bi predočio argumente i pojasnio odluke koje su rezultirale aktualnom završnicom spomenutog natjecanja.

Dana 18. travnja 2021. godine održan je sastanak klubova-sudionika druge faze Prvenstva na kojoj je, glasovima većine, podržan format odigravanja Lige 6, ali i Final Four na kojem bi četiri prvoplasirane ekipe igrale za plasman od prvog do četvrtog mjesta.

Sljedećeg dana, 19. travnja 2021. godine, klubovi su poslali prijedloge Upravnom odboru KSBiH o načinu zaključenja sezone. Većina se složila s odigravanjem Lige 6 (dvokružno) bez odigravanja F4, dok je HKK ”Široki” predložio i odigravanje Final Foura.

Članovima Upravnog odbora dostavljeni su dopisi klubova od strane generalnog tajnika KSBiH Amera Čolana putem e-maila 20. travnja na izjašnjenje, kako bi isti eventualno mogli dati suglasnost i potvrditi odluku o načinu odigravanja završnice Lige 6 te usuglasili stavove i po pitanju odigravanja Final Foura za plasman od prvog do četvrtog mjesta.

Uvažavajući sve naredbe, svih razina vlasti i kriznih stožera zdravstvenih institucija u Bosni i Hercegovini, a vezano za epidemiološku situaciju, radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno COVID-19, Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine donio je Odluku o izjašnjavanju putem telefonskih sjednica i Viber komunikacije.

Dana 20. travnja 2021. godine članovi UO KSBIH dostavili su sljedeća izjašnjenja:

Član UO Feđa Jovanović napisao je, citiramo: “Sviđa mi se prijedlog HKK “Široki” budući da se poklapa sa već ranije donesenom odlukom UO o završnici. Rekli smo da ide F4 ili play-off u zavisnosti od korona situacije. Tako da je moj prijedlog da se igra F4, domaćin je prvoplasirana ekipa, a KK ”Igokea” snosi troškove. Molim za Vaš komentar”.

Član UO Siniša Kovačević, inače zaposlenik KK Igokea, napisao je sljedeće, citiramo: “Suglasan sam s prijedlogom HKK “Široki” da se poslije odigrane Lige 6 odigra F4, četiri prvoplasirane ekipe, prvi dan 1-4 i 2-3 iz Lige 6, te drugi dan finale i za treće mjesto i da to bude konačan poredak, organizator da bude prvoplasirana ekipa iz Lige 6, a troškove snosi KK “Igokea” po ranijem dogovoru”.

Član UO Boris Spasojević, jedan od rukovoditelja KK Igokea napisao je, citiramo: “Slažem se s prijedlogom Feđe i Siniše. Mislim da je to korektan i fer sportski prijedlog”.

Dana 26. travnja 2021. godine generalni tajnik KSBIH Amer Čolan od ostalih članova UO je zatražio izjašnjenje i suglasnost u vezi prijedloga i odluke o odigravanju Lige 6 i Final Foura prema već ranije utvrđenim stavovima.

Ostali članovi Upravnog odbora izjasnili su se 26. travnja 2021. godine:

Član UO Vinko Batinić napisao je citiramo – suglasan;

Član UO Nikica Petrović napisao je citiramo – suglasan;

Član UO Aid Berbić napisao je citiramo – suglasan;

Član UO Dalibor Miloš usmeno se izjasnio da je suglasan;

Član UO Mirza Teletović usmeno se izjasnio da je suglasan;

Član UO Dana Muminović nije se izjasnila na navedeni prijedlog.

Prema gore navedenim izjašnjenjima usvojena je odluka UO KSBiH o načinu odigravanja završnice Prvenstva Bosne i Hercegovine kroz Ligu 6 i Final Four.

Zatim, dana 26. travnja 2021.godine povjerenik Prvenstva je dostavio odluku UO KSBiH kroz priopćenje klubovima sudionicima Lige 6, a na znanje i postupanje po osnovu dostavljenih informacija i odluke UO KSBIH od strane generalnog tajnika KSBIH Čolan Amera.

Do početka lipnja više nitko se nije obraćao KSBiH na temu završnice Prvenstva BiH, niti je ta tema bila predmet sjednica i diskusija UO KSBiH. Posljednja i konačna odluka Upravnog odbora KSBiH, dakle, uključivala je odigravanje Final Foura.

Međutim, u tjednu u kojem se trebao održati Final Four, dakle praktično “minut do 12”, pet klubova je poslalo dopise KSBiH u kojima ultimativno navode da ne žele igrati F4 i da se Prvenstvo okonča nakon odigravanja zadnjeg kola Lige 6. Među tim klubovima je bila i KK “Igokea”, čija su dva zaposlenika kao članovi UO, podsjetimo, glasali 20. travnja za upravo suprotno – da se odigra Final Four.

Generalni tajnik KSBiH Amer Čolan zatim je poslao upit članovima Upravnog odbora o mogućnosti organiziranja sjednice UO KSBiH na kojoj bi se raspravljalo o najnovijim zahtjevima pet kluba-sudionika Lige 6, ali većina članova UO nije smatrala da je to neophodno. Dakle, na snazi je, samim tim, ostala odluka Upravnog odbora KSBiH o održavanju Final Foura.

Generalni tajnik KSBIH Amer Čolan kontaktirao je zatim Vuka Radivojevića iz KK “Igokea” s upitima da li će organizirati F4 prema odluci i sudjelovati u završnici, na što je isti odgovorio negativno i potvrdio da u KK “Igokea” ne žele organizirati niti sudjelovati u odigravanju F4.

Uloga domaćina je tako pripala HKK “Široki”, s obzirom da je KK “Igokea” odustala od organizacije Final Foura.

Na samom turniru u Širokom Brijegu pojavila se jedino domaća ekipa. Ostali klubovi koji su trebali igrati na Final Fouru – KK ”Igokea”, OKK ”Borac” i OKK ”Spars” – nisu se pojavili te se tako praktično oglušili na odluku Upravnog odbora KSBiH. Pritom su očito smatrali da je dovoljno što su poslali ultimatum o nesudjelovanju i nedolasku na Final Four kako bi njihove želje bile ispunjene, umjesto što bi trebale biti provedene odluke UO.

U skladu s propisima, ali i odlukom Upravnog odbora KSBiH o održavanju Final Foura, HKK “Široki” je zatim proglašen novim prvakom Prvenstva BiH.

Što se tiče klubova koji su odbili sudjelovati na Final Fouru, prema njima će organi KSBiH postupiti u skladu s pravilima. Koja su ista za sve klubove.

U prilogu objavljujemo Viber prepisku i priopćenje povjerenika, kao i odluku o odigravanju Lige 6 i Final Fouru, a s kojom su svi članovi Upravnog odbora bili suglasni i koju je generalni tajnik KSBiH Amer Čolan bio dužan provesti u skladu s funkcijom koju obnaša, stoji u priopćenju KSBiH.

Izvor:jabuka.tv

error: Content is protected !!