Hrvatski tenis u vrijeme pandemije implementirao je i novi sustav natjecanja, a o tome i stanju u hrvatskom tenisu u Dobro jutro, Hrvatska govorili su Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza i Vladimir Jovanoski, izvršni direktor HTS-a.

– Bitno je da ima mladih sve više s dobrim rezultatima te da ih je što više na juniorskim Grand Slamovima, to znači da ima potencijala i više igrača kasnije za Davis i Fed Cup, rekla je Babić.

Ove godine krenuo je i novi sustav natjecanja. Promjena je nastupila nakon punih trideset godina. To su velike promjene kako za igrače tako i za sve ostale sudionike, organizatore i članove.

– Novi format natjecanja smo već počeli raditi, nakon 30 godina smo uveli novi sustav natjecanja, da što više igrača ostane u tenisu i nakon 14, 16 i 18 godina, “round-robin” sistem da djeca što više igraju, ne samo jedan meč, nego i dva-tri meča dnevno, što je bitno za popularizaciju tenisa. Odvojili smo jedan drugi rang koji je festival tenisa, svaki regija je dobila po jedan, Zagreb dva u generaciji, a treći rang je više bio za regionalni sustav natjecanja da djeca ne trebaju daleko putovati i da imaju manje troškove. Sport mora biti veselje, a pogotovo u tim godinama, rekla je Babić.

Iza nas je serija profesionalnih teniskih turnira – Croatian Tennis Pro Tournaments. Koji je značaj navedenih turnira za hrvatske tenisače, turizam i tenis kao sport?

– Nije bilo organizirati nijedan turnir za vrijeme pandemije, a mi smo, kao HTS, uspjeli održati sedam ITF Futures turnira, bili smo uključeni u dva Challengera direktno, i u dva u Splitu kao suorganizatori, i ITF WTA 60 000 dolara koji je bitan za ženski tenis. Bitno je što s pozivnicama možemo pomoći domaćim igračima da nastupaju na takvim turnirima. To je dobar korak i smjer s kojim ćemo nastaviti i sljedeće godine, kazala je Babić.

Cilj je i povećanje infrastrukture za tenis.

– Napravili smo strategiju tenisa koja će biti na skupštini te da ćemo s njom povećati infrastrukturu za tenis. Najviše nam nedostaju tereni na brzoj podlozi i u dvorani pa se nadamo da ćemo to izgraditi, rekao je Jovanoski.

Uskoro slijede i Olimpijske igre, a Hrvatska bi trebala imati nekoliko predstavnika.

– Trenutno traje Roland Garros, a onda se radi lista za Olimpijske igre. Nadamo se da će tamo nastupiti Marin Čilić u pojedinačnoj konkurenciji, Borna Ćorić je ozlijeđen, u parovima imamo prvi par na svijetu Mektića i Pavića, a nadamo se da će još zaigrati i Ivan Dodig i Čilić. U ženskoj konkurenciji imamo Donnu Vekić, u paru s Darijom Jurak, na Olimpijskim igrama igraju se i mješoviti parovi tako da se i tu nadamo dobrom rezultatu, rekao je Jovanoski.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!