Skočibušić iznio sve detalje o cjepivima i cijepljenju građana u BiH

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić govorio je o detaljima nabavke cjepiva nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić rekao kako u BiH stiže 500.000 doza cjepiva Sinopharm.

Kako je izjavio Skočibušić, u zavodu na čijem je on čelu su otpočeli pregovore izravno s Pfizerom, a da tu aktivnost za sada vodi Ministarstvo civilnih poslova. Kako je naveo, planira se nabaviti 1,2 milijuna doza cjepiva Pfizer, od čega će jedan milijun ići za FBiH, a 200.000 za RS.

Rekao je i da su im se obratili brojni ponuđači, da sa svima vode pregovore te se nadaju se da će imati veću količinu cjepiva s kojima će se moći ubrzati cijepljenje u FBiH..

Govorio je i o tome koliko je do sada stiglo cjepiva u BiH.

“Putem Covaxa, EU-a i brojnih donacija u BiH je stiglo 269.207 cjepiva, a ukupno je administrirano 164.780. Od toga prvom dozom 134.299, a drugom 30.481“, izjavio je.

Rekao je i da će isporuka cjepiva Sinopharm biti brza, s obzirom na to da imaju takva obećanja te da isporuku kontrolira Vlada NR Kine. Kada je riječ o Pfizeru, iz te firme će dati točnu dinamiku kako će isporučiti.

Kazao je i da nam ne odgovara da odmah dođe milijun cjepiva, nego kroz više mjeseci, jer ih treba čuvati na minus 80.

Komentirao je i što je problem u vezi sa Sputnjikom V te istakao kako su iz ruskog fonda naveli da bi nakon komponente A, komponenta B bila isporučena do tri mjeseca. Inače se Sputnjik V do sada davao nakon tri tjedna, a sada bi drugu put cijepljenje građani dobili nakon tri mjeseca. Kako je istakao Skočibušić, nisu sigurni kakav bi učinak bio kod takvog odgođenog cijepljenja te su se iz tog razloga javile nedoumice.

Skočibušić je naveo i da je rok trajanja Sinopharmu do dvije godine, što njima odgovara jer domovi zdravlja imaju kapacitete za čuvanje tog cjepiva.

“Kad je riječ o interesu stanovništva za cijepljenje, istraživanje je pokazalo da interes raste, ali i dalje broj onih koji su rekli da se žele cijepiti iznosi 34 posto. Onih koji se ne žele cijepiti je 45 posto, a neodlučnih je 20-ak posto“, rekao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH je govorio i o skladištenju cjepiva, te je naveo je da skladištenje na minus 20 dosta zahtjevno i da nam je lakše skladištiti na minus 60 do 80, jer smo dobili od međunarodne institucije velike ultra hladne zamrzivače.

Komentirao je i trenutnu epidemiološku situaciju za koju je rekao da je više nego povoljna, ali da se ne smijemo opuštati.

“Individualne mjere moramo nastaviti provoditi. Istraživanja pokazuju da nas na jesen očekuje četvrti val koji vjerojatno neće biti tako brojan i opasan, ali ako se budemo čuvali, procijepimo se čim nam se pruži prilika, bit će lakše“, kazao je.

Izvor:N1

error: Content is protected !!