Američka neprofitna organizacija za zaštitu okoliša (Environmental Working Group – EWG) svake godine počevši od 2004. sastavlja popis poznat kao “Prljavih 12”. Riječ je o popisu od dvanaest vrsta voća i povrća u kojem je te godine otkrivena najveća količina pesticida. Iako u Hrvatskoj trenutno nemamo tradiciju sličnih popisa, što bi zasigurno bilo vrlo korisno, ali budući da se procesi povezani s proizvodnjom hrane sve više globaliziraju, američki popis može biti itekako korstan.

Lista ‘najprljavijih’

Jagode su se ponovno našle na nečasno prvom mjestu. Slijedi ih špinat, a treće mjesto dijele glavati i lisnati kelj i repica. Slijedeći na listi su razno voće – nektarine, jabuke, grožđe, trešnje, breskve i kruške. Prvih dvanaest zaokružuju crvena paprika, celer i rajčica.

Paralelno s listom najprljavijih EWG je pripremio i ljestvicu od 15 najsigurnijih i ‘najčistijih’ namirnica za potrošače u određenoj godini. Na najnovijem popisu su sljedeće vrste voća i povrća: kukuruz šećerac, luk, grašak, patlidžan, šparoge, brokulu, kupus, cvjetaču, gljive, ananas, papaju, kivi, med i obične dinje te avokado. Najmanje pesticida pronađeno je u avokadu i kukuruzu šećeru (pesticidi su sadržavali manje od 2 posto svih uzoraka). Nisu otkriveni ostaci pesticida u oko 70 posto hrane s popisa “čistih 15”, a više od dvije različite vrste pesticida pronađene su u samo 8 posto hrane iz ove skupine.

image

Prije testiranja hrana je oprana ili oguljena

Podaci koje je prikupilo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a koriste se u pripremi ovih popisa. Istraživači testiraju uzorke 46 različitih vrsta voća i povrća, obrađujući ih slično kao što to čine prosječni potrošači koji namjeravaju konzumirati ovu hranu. Voće ili povrće se stoga prvo opere, a ako je potrebno, namirnice s eogule ili ostružu prije testiranja. Činjenica da se čak i nakon ovog postupka u određenim vrstama voća i povrća otkriva se značajna količina pesticida, što osobito zabrinjava.

Prisutni i zabranjeni pesticidi

U određenim vrstama voća i povrća pronađeni su pesticidi koji su u Europskoj uniji zabranjeni već neko vrijeme, uključujući dimetil tetraklorotereftalat i klorpirifos. Za ovaj posljednji se smatra da predstavlja rizik od ozbiljnog oštećenja razvoja mozga kod djece, a pronađen je uglavnom u paprikama, narančama, jabukama, grožđu i trešnjama.

image

I oguljeni agrumi su problematični

Ove godine EWG je odlučio sam testirati uzorke citrusa. Između ostalog, u ispitivanim uzorcima pronađene su veće količine dvije vrste fungicida, imazalila i tiabendazola, koje mogu biti vrlo opasne za hormonalni sustav, ali istodobno mogu povećati rizik od raka. Posebno je šokantno da su veće količine spomenutih fungicida otkrivene čak i nakon ljuštenja citrusa. Stručnjaci su time iznenađeni jer su do sada bili uvjereni da je voće i povrće kojeprije konzumacije ogulimo obično sigurniji izbor. Fungicidi se često koriste nakon berbe, ali njihov je zadatak prvenstveno spriječiti razvoj plijesni. Međutim, uporaba takvih tvari također je često povezana sa željom potrošača za besprijekornom hranom; pa ako je voće i povrće vizualno malo manje atraktivno, to mnoge potrošače može odbiti od kupnje, iako su to možda zdravije namirnice.

PIŠE JAVORKA LUETIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!