Slavna glumica osvrnula se na žensku svakodnevicu u kojoj je postalo normalno poduzimati sve moguće mjere predostrožnosti da izbjegnu uznemiravanje dok obavljaju svakodnevne aktivnosti, piše Gloria.

– Ne poznajem niti jednu ženu koja se nije suočila s uznemiravanjem, uključujući i mene – riječi su britanske glumice Keire Knightley koja se u razgovoru za lipanjski broj magazina Harper’s Bazaar osvrnula na zabrinjavajući trend. Na taj istup nije ju naveo konkretan slučaj jer ih ima toliko da ih nema smisla nabrajati, već je zabrinjava činjenica da se kao žena ne osjeća sigurno izvan svog doma. Problem je sveobuhvatan, kaže glumica čije je riječi prenio The Guardian. Ne odnosi se „samo” na situacije u kojima se žene suočavaju s pipkanjima i dobacivanjima već u posljednje zamjećuje kako je postalo normalno da kojekakvi tipovi prijete ženama da će ih udariti ili nešto gore.

Mnogo puta svjedočila je povjerljivim ženskim razgovorima o mjerama opreza koje poduzimaju kada se vraćaju kući. Tada pomisli: “I ja to radim”. Predostrožnost je u tolikoj su mjeri postala dio ženske svakodnevice da se o njoj prestalo razmišljati. Zabrinjava je što žene mjere opreza uzimaju zdravo za gotovo ne pitajući se da li je normalno toliko se čuvati od nemilih situacija samo zato da neometano obave svakodnevne aktivnosti? Netipično za zvijezdu čija je komunikacija s javnošću uvijek uglađena, Keira Knightley situaciju u kojoj se žene danas nalaze opisala je kao depresivnu.

Početkom ove godine izjavila je u razgovoru s redateljicom Lulu Wang i scenaristicom Diane Solway u podcastu Chanel Connects da više neće snimati intimne scene osim ako ih ne režira žena.

Odluka nije apsolutna, odnosno nije „uklesana u kamen”, ali zbog nelagode koju osjeća kada ih snima kao majka dvoje djece te zbog osobne taštine, izbjegavat će ih koliko može. – Radije bih da koriste nekog drugog jer sam previše tašta. Rodila sam dvoje djece i ne stoji mi se više gola pred grupom muškaraca.

Da suradnju s redateljima ne pamti baš uvijek po dobru, glumica koja je u braku s britanskim glazbenikom Jamesom Rightonom (37) dobila kćeri Edie (6) i Delilah koja će u rujnu ove godine proslaviti drugi rođendan, otkrila je 2018. u eseju uvrštenom u knjigu „Feminists Don’t Wear Pink and Other Lies” autorice Scarlett Curtis, čijem su nastanku svojim radovima doprinijele i zvijezde poput Emme Watson, Jameele Jamil, Saoirse Ronan i Helen Fielding.

– Mnogo puta su mi objašnjavali kako se trebam ponašati kao žena. Budi ljubazna, pružaj podršku, budi lijepa, ali ne previše lijepa, budi mršava ali ne previše tanka, budi seksi ali ne previše seksi, budi uspješna, ali ne previše uspješna…  Ne želim ni sa kim flertovati i ne želim mu glumiti majku jer mu nisam majka. Samo želim raditi. Je li to u redu? – zaključuje glumica.

PIŠE TANJA VUČIĆEVIĆ/GLORIA

error: Content is protected !!