Većina ljudi ne baca staklenke u kojima smo kupovali ukiseljene krastavce, masline, senf, majonezu, džemove…

Brojni ih prenamjenjuju u druge svrhe, a ono što im na tom putu stvara najveći problem jesu tvorničke naljepnice na njima, koje se vrlo često ne daju tako lako skinuti ili ostavljaju ružne tragove ljepila.

Kad staklenke s kojih niste skidali naljepnice skladištite mjesecima, dođe trenutak da vas oko njih čeka “pipav” posao.

image

Iz prve ruke znamo koliko muke mogu zadati, zato dijelimo s vama savjete i trikove koje smo i sami iskušali i pokazali su se dobrima.

Vrlo mali broj staklenki uspijeva se riješiti naljepnice na jednostavan način, zato se par sati staklenke trebaju namakati u vodi, a onda se najčešće papir uspije i rukom skinuti sa stakla.

image

Postoje, dakako, naljepnice vezane čvrstim ljepilom, kojima ovaj jednostavan postupak ne uspijeva doskočiti, njih treba staviti u vruću vodu dok naljepnica ne omekša, pa je lagano postrugati nožem ili istrljati s malo medicinskog alkohola.

Naljepnice se mogu i – fenirati! Kada ljepilo malo otpusti, naljepnica se dade guliti, nekad se pripomogne i nožićem. Tijekom ovog postupka treba pripazitii da se ne opečete. 

Treći etiketu namažu jestivim uljem i ostave da stoji preko noći. Sutradan staklenku samo operu na klasični način. Oni koji skidaju naljepnice na ovaj način tvrde da se i 90 posto naljepnica može skinuti.

PIŠE MIRJANA RAŠEVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!